Stara srpska jela nacionalne kuhinje, sve više se vraćaju na naše trpeze. Naši preci su u svojoj ishrani obilno koristili krompir, koji je i danas neizostavan u jelovnicima i receptima širom Srbije. 

Stara srpska kuhinja je u svakom smislu originalna i način na koji se vekovima pripremala. Svakako da u modernim uslovima života ne možemo da svakodnevno imamo na stolu jela koja se pripremaju na autentični, tradicionalni način, ali svakako je važno da se srpsko kulinarstvo zasniva na receptima iz naših krajeva. Upravo jedan od takvih je i ovaj način pripreme krompira, koji ima i simpatični naziv u sokobanjsom kraju - "krompir u gunju".

Pročitajte i  Francuski krompir iz rerne

Količinu krompira koju želite da spremite dobro operite, stavite celog da se peče u rerni, kad je gotov, oljuštite ga, isecite na kolutove, pokrite sitno seckanim crvenim i belim lukom, pospite uljem i peršunom i vratiti u rernu da se još peku 15-ak min. Zašto se ovo jelo ovako zove, upravo zbog toga što se nekada krompir spremao na otvorenoj, razgrnutoj vatri u ognjištu, ogrnut kao u gunju. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: srbijuvolimo.rs