Princ Hari i Megan Markl, sada poznati kao vojvoda i vojvotkinja Saseksa, zakleli su se na večnu ljubav u Vindzorskom zamku 19. maja 2018. godine. Njihovo venčanje je po mnogo načina istorijski značajno, a i jelovnik za prijem ručka svakako nije razočarala. Iz svojih kanapeja (predjela) do svadbene torte, meni ima zalivanje usta. Evo još 11 načina na koji je kraljevsko venčanje napravilo istoriju.
Pogledajte i Evo kako se svadbena torta princa Harija i Megan Markl razlikuje od drugih kraljevskih poslastica
Kanapei
Palata Kensington je objavila jelovnik na svom sajtu, navodeći da će kraljica Elizabeta II prirediti prijem u dvorcu Vindsor za 600 gostiju nakon čina venčanja.
Meni je počeo sa sedam različitih kanapea, koji su mali, dekorativni i služe se kao predjelo. Ovih sedam kanapea su uključivali:
- Škotski jastog umotan u dimljeni losos sa kiselom pavlakom
- Engleska špargla na žaru zavijena u kumbrijsku šunku
- Pana kota od graška sa prepeličjim jajima i limunom verbena
- Paradajz tartare bosiljak sa balzamiko biserima
- Pržena organska piletina prelivena laganim jogurtom sa pečenom kajsijom
- Jagnjeći kroketi, prženo povrće i džem od luka
- Špargla sa mocarelom i sušenim paradajzom
Hrana u činiji
Posle ukusnih kanapea, gosti su bili u prilici da odaberu neko od jela služenih u činijama. Ove činije su uključivale:
- Piletina u belom sosu sa smrčak pečurkama i mladim lukom
- Rižoto od graška i nane preliven uljem od tartufa sa čipsom od parmezana
- Deset sati krčkan svinjski pauflek sa kompotom od jabuke i čvarcima
Slatki kanapei
Pre svadbene torte, gostima su posluženi slatki kanapei. Oni su podrazumevali:
- Makaronse sa šampanjcem i pistaćima
- Krem brule tart sa pomorandžom
- Minijaturni rabarbara sipkavi tart
Torta
Na kraju, kao zvezda večeri, gosti su uživali u mladenačkoj torti napravljenoj od limuna i sirupa od zove. Za razliku od drugih kraljevskih svadbenih kolača, njihova torta je prekršila kraljevsku tradiciju. Uobičajeno je da se samo jedan tip kolača služi na britanskim kraljevskim venčanjima. Njihova torta nije bila nagomilana na nivoima, već je elegantno prikazana kao odvojena celina tj. kao zasebne torte na zlatnim postoljima.
Pogledajte i Evo kako je izgledala mladenačka torta princa Harija i Megan Markl (FOTO/VIDEO)
Prema navodima, kolač je napravljen sa 200 Amalfi limuna, 500 organskih jaja, 20 kilograma maslaca, 20 kilograma brašna, 20 kilograma šećera i 10 flaša sirupa od zove. To je njihov tradicionalni kolač sa debljim korama i filovan između. Tortu je napravila i dizajnirala Kler Ptak, iz poznate londonske poslastičarnice. Torta je ukrašena šlagom i sa 150 svežih cvetova (uglavnom božurova i ruža).
Piće
Penušava pića takođe su neizostavni deo proslave. Pored šampanjca i velikog broja vina služena su i bezalkoholna pića poput koktela od jabuke i zove (koji je napravljen od istog onog sirupa koji je korišćen za tortu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica
Posne kokos štanglice za Svetog Nikolu
Telekom Srbija dobitnik priznanja: Još jedna nagrada za projekat „Dečji svet je veći od ekrana“
Posne ćufte od pasulja za Svetog Nikolu