Kao salata, ali i dodatak jelima, rukola se koristi u svetskim kuhinjama. Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se važnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva
ZDRAVI KANAPEI
Potrebno je:
500 g hleba
200 g šampinjona
2 paradajza ili 1 paprika
3 šolje rukole
šolja peršuna
Blago izdinstajte pečurke i začinite ih po ukusu. Isecite hleb (najbolje crni ili ražani) na tanje parčiće i tostirajte ih. Premažite ih maslinovim uljem. Poređajte šampinjone, sitno iseckan paradajz ili papriku, a odozgo stavite oprane listiće rukole i peršuna. Možete da dodate i komadiće sveže nane.
PICA SA PRŠUTOM
Potrebno je:
testo za picu
500 g mladog sira ili mocarele
200 g pršute
150 g kačkavalja
2 šolje rukole
nekoliko čeri paradajza
Ispecite testo za picu i dok je toplo preko njega stavite mladi sir. Poređajte pršutu, rukolu i čeri paradajz. Narendajte kačkavalj. Prelijte maslinovim uljem. Po želji možete sami da ispečete testo, da bi pica bila još ukusnija.
OMLET ZA DORUČAK
Potrebno je:
150 g rukole
mladi luk
kašika maslinovog ulja
4 jaja
kašika parmezana
0,25 dl mleka
so
Rukolu blanširajte kratko, ocedite i izdinstajte sa mladim seckanim lukom na pola kašike ulja. Jaja penasto umutite sa parmezanom, mlekom i malo soli. U tiganju zagrejte ostatak ulja, sipajte rukolu i ispecite omlet. Servirajte uz mladi sir, paradajz i rukolu.
BRZA PITA
Potrebno je:
2 kašike heljdinog brašna
2 kašike kukuruznog brašna
1/2 praška za pecivo
3 jajeta
50 g rukole
200 g feta ili sremskog belog sira
30 ml maslinovog ulja
50 ml jogurta
so
Umutite jaja, dodajte ulje i jogurt. Izgnječite sir i ubacite ga u smesu sa jajima, pa dodajte izmešano brašno sa praškom za pecivo. Posolite po ukusu i na kraju umešajte rukolu. Sipajte smesu u pleh i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.
SALATA KAO PREDJELO
Potrebno je:
4 šolje rukole
2 paradajza
120 g sardine ili tunjevine
kašika maslinovog ulja
2 kašike limunovog soka
komadići hleba
so, biber
Tunjevinu ili sardinu pomešajte sa sitno seckanim paradajzom i rukolom. Začinite po želji. Prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna. Servirajte u činiju ili tanjir sa tostiranim hlebom. Možete dodati i komadiće avokada.
Pročitajte i:6 recepata za salate koje mogu da zamene obrok
UKUSNA PASTA
Potrebno je:
250 g fuzila
200 g kačkavalja
100 g parmezana
200 g piletine
3 šolje rukole
so, biljni začin
Skuvajte fuzile u slanoj vodi. Piletinu isecite na komadiće, začinite i izdinstajte. Pomešajte testeninu sa mesom, stavite svežu rukolu, izrendajte kačkavalj i sipajte parmezan. Ukrasite jelo sitnim komadićima crvene paprike ili čeri paradajza.
PILETINA SA FLEKICAMA
Potrebno je:
250 g piletine
4 šolje rukole
200 g testenine u obliku flekica ili mašnica
4 čeri paradajza
so, biber, biljni začin
Obarite testeninu u slanoj vodi. Piletinu iseckajte na komadiće, začinite i ispržite. Pomešajte meso sa testom, dodajte opranu rukolu i čeri paradajz. Po želji dodajte blago propržen susam ili prelijte uljem od bundeve.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor:novosti.rs
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem