Kao salata, ali i dodatak jelima, rukola se koristi u svetskim kuhinjama. Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se važnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva

ZDRAVI KANAPEI

Potrebno je:

500 g hleba

200 g šampinjona

2 paradajza ili 1 paprika

3 šolje rukole

šolja peršuna

Blago izdinstajte pečurke i začinite ih po ukusu. Isecite hleb (najbolje crni ili ražani) na tanje parčiće i tostirajte ih. Premažite ih maslinovim uljem. Poređajte šampinjone, sitno iseckan paradajz ili papriku, a odozgo stavite oprane listiće rukole i peršuna. Možete da dodate i komadiće sveže nane.

Pročitajte i: Vitaminska salata - čisti organizam i smanjuje masne naslage

PICA SA PRŠUTOM

Potrebno je:

testo za picu

500 g mladog sira ili mocarele

200 g pršute

150 g kačkavalja

2 šolje rukole

nekoliko čeri paradajza

Ispecite testo za picu i dok je toplo preko njega stavite mladi sir. Poređajte pršutu, rukolu i čeri paradajz. Narendajte kačkavalj. Prelijte maslinovim uljem. Po želji možete sami da ispečete testo, da bi pica bila još ukusnija.

OMLET ZA DORUČAK

Potrebno je:

150 g rukole

mladi luk

kašika maslinovog ulja

4 jaja

kašika parmezana

0,25 dl mleka

so

Pročitajte i: MIKS ZDRAVLJA: Vitaminska salata sa svežim prokeljom (VIDEO)

Rukolu blanširajte kratko, ocedite i izdinstajte sa mladim seckanim lukom na pola kašike ulja. Jaja penasto umutite sa parmezanom, mlekom i malo soli. U tiganju zagrejte ostatak ulja, sipajte rukolu i ispecite omlet. Servirajte uz mladi sir, paradajz i rukolu.

BRZA PITA

Potrebno je:

2 kašike heljdinog brašna

2 kašike kukuruznog brašna

1/2 praška za pecivo

3 jajeta

50 g rukole

200 g feta ili sremskog belog sira

30 ml maslinovog ulja

50 ml jogurta

so

Umutite jaja, dodajte ulje i jogurt. Izgnječite sir i ubacite ga u smesu sa jajima, pa dodajte izmešano brašno sa praškom za pecivo. Posolite po ukusu i na kraju umešajte rukolu. Sipajte smesu u pleh i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.

SALATA KAO PREDJELO

Potrebno je:

4 šolje rukole

2 paradajza

120 g sardine ili tunjevine

kašika maslinovog ulja

2 kašike limunovog soka

komadići hleba

so, biber

Tunjevinu ili sardinu pomešajte sa sitno seckanim paradajzom i rukolom. Začinite po želji. Prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna. Servirajte u činiju ili tanjir sa tostiranim hlebom. Možete dodati i komadiće avokada.

Pročitajte i:6 recepata za salate koje mogu da zamene obrok

UKUSNA PASTA

Potrebno je:

250 g fuzila

200 g kačkavalja

100 g parmezana

200 g piletine

3 šolje rukole

so, biljni začin

Skuvajte fuzile u slanoj vodi. Piletinu isecite na komadiće, začinite i izdinstajte. Pomešajte testeninu sa mesom, stavite svežu rukolu, izrendajte kačkavalj i sipajte parmezan. Ukrasite jelo sitnim komadićima crvene paprike ili čeri paradajza.

PILETINA SA FLEKICAMA

Potrebno je:

250 g piletine

4 šolje rukole

200 g testenine u obliku flekica ili mašnica

4 čeri paradajza

so, biber, biljni začin

Obarite testeninu u slanoj vodi. Piletinu iseckajte na komadiće, začinite i ispržite. Pomešajte meso sa testom, dodajte opranu rukolu i čeri paradajz. Po želji dodajte blago propržen susam ili prelijte uljem od bundeve.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor:novosti.rs