Tokom leta i velikih vrućina bacamo velike količine hrane, jer se ona u ovo vreme brže i kvari. On savetuje kako da izbegnete bacanje, odnoso kako da namirnice maksimalno iskoristite. 

Poručuje da je najvažnije da namirnice rasporedite u frižideru tako da vam one traju duže nego inače. 

Pogledajte i Džejmi Oliver: 14 namirnica za dug život

Temperatura u svakom frižideru varira kako vrućina raste, tako da meso i ribu treba da držite u hladnijem delu, a mlečne proizvode u sredini frižidera, navodi on za Dejli Mejl. 

"Kuvano meso držite odvojeno od sirovog, a sirovo neka vam stoji na najnižoj polici. Vrata frižidera su njegov najtopliji deo koji je izložen toplini prilikom svakog otvaranja. Tu neka vam stoje sokovi i začini", dodaje.

Ne ide sve u frižider 

U frižideru držite samo one stvari kojima je tamo i mesto. Namirnice poput paradajza nema potrebe da držite u njemu. Paradajz ostavite na suvo i mračno mesto. Idealno je ako imate podrum. 

"Neke namirnice u frižideru čak traju kraće nego izvan njega. Hleb će, na primer, duže da ostane svež ako nije u frižideru", rekao je slavni kuvar. 

Sveže povrće i začinsko bilje duže će vam trajati ako ga lagano zamotate u kuhinjski ubrus pre nego što ga stavite u frižider. Ne zaboravite da redovno menjate ubruse. 

Pogledajte i Džejmi Oliver savetuje: Kako da pripremite jaja na 3 načina (VIDEO)

Zamrzavanje ostataka 

Dodaje da je zamrzivač poput vremenske kapsule za svežu hranu, i to posebno za voće i povrće. 

"Ako imate veliku količinu voća koje će vam propasti, stavite ga u kutiju, pa u zamrzivač. Kad se zaželite finog i zdravog smutija, samo izvadite voće iz zamrzivača. To vredi više-manje za sve namirnice koje ne uspete da pojedete", rekao je Oliver

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: superžena