1. Zabluda: Kuvanje hrane u mikrotalasnoj pećnici ubija hranljive materije
Podgrevanje industrijski pripremljene hrane u mikrotalasnoj pećnici nije dobro za vaše zdravlje. Ali, kuvanje povrća u mikrotalasnoj pećnici uz minimalan dodatak tečnosti - odličan je način da zadržite vitamine i minerale u plodu bez prekuvavanja, što je čest slučaj kad termički obrađujete povrće na šporetu i u loncu.
2. Zabluda: Što zrnatije, to bolje
Brašno i proizvodi od celovitih žitarica zdraviji su i bolji od rafinisanih alternativa, jer sadrže više prehrambenih vlakana i vitamina. Međutim, valja znati da nije svako zrno – celovito. Celovitim žitaricama nazivaju se cele semenke pojedine žitarice koje imaju spoljašnji deo, unutrašnji deo i klicu. Kod rafinisanja se skida omotač žitarica, a s njime i većina nutrijenata, pa zato dobro čitajte deklaracije kad kupujete određene proizvode.
Pogledajte i Najveće zablude o zdravoj ishrani
3. Zabluda: Umaci za salatu bez masnoća su zdraviji od onih „masnih“
Povrće i voće sadrže neke materije koje telo ne može upiti i iskoristiti bez dodatka masnoća, pa je pogrešno slediti savete za ishranu bez uravnotežene količine nezasićenih masnih kiselina. Likopen u paradajzu takva je materija, koja dokazano snižava rizik od moždanog udara ili nekih vrsta raka. Umesto industrijskih umaka za salatu birajte prirodne dresinge od maslinovog ulja, domaćih limuna i morske soli, a slobodno dodajte i nekoliko komadića orašastih plodova.
4. Zabluda: Jedite samo povrće i voće jarkih boja
Nutricionisti redovno savetuju konzumaciju hrane jarkih žutih, narandžastih, crvenih i zelenih boja. Šargarepa je prepuna beta-karotenom, a kelj antioksidansima, vlaknima i kalcijumom pa ih je dobro redovno jesti. Ali, to ne znači da bi trebalo izbegavati hranu bele boje poput karfiola, šampinjona, ili čak - krompira. I ova je hrana dobar izvor vitamina i minerala, dok se beli luk naziva prirodnim antibiotikom, koji je odličan saveznik u borbi sa sezonskim bolestima.
Pogledajte i 7 zabluda o hrani koje štete zdravlju
5. Zabluda: Prirodni sokovi izbacuju otrove iz tela
Detoksikacija organizma uz pomoć prirodnih sokova odličan je način da se rešite toksina iz organizma, ali nije jedini način za obavljanje ovog zadatka. Mnogi ljudi zaboravljaju da imaju „ugrađen“ organ za detoksikaciju po imenu jetra, i ona je vrlo dobra u filtriranju toksina iz tela.
S druge strane, prečesto „uživanje“ u prirodnim sokovima za čišćenje organizma kako biste izgubili kilograme nije preporučljiv čin jer dovodi do gubitka nekih važnih materija u organizmu, uključujući i mišićnu masu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: punkufer.hr
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus