Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zablude o ishrani koje će vam podići raspoloženje

Autor Aleksandra Ljubičić
Autor Aleksandra Ljubičić

Evo koje pogrešne informacije najčešće čujemo kad se govori o zdravoj ishrani.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

1. Zabluda: Kuvanje hrane u mikrotalasnoj pećnici ubija hranljive materije

Podgrevanje industrijski pripremljene hrane u mikrotalasnoj pećnici nije dobro za vaše zdravlje. Ali, kuvanje povrća u mikrotalasnoj pećnici uz minimalan dodatak tečnosti - odličan je način da zadržite vitamine i minerale u plodu bez prekuvavanja, što je čest slučaj kad termički obrađujete povrće na šporetu i u loncu.

2. Zabluda: Što zrnatije, to bolje

Brašno i proizvodi od celovitih žitarica zdraviji su i bolji od rafinisanih alternativa, jer sadrže više prehrambenih vlakana i vitamina. Međutim, valja znati da nije svako zrno – celovito. Celovitim žitaricama nazivaju se cele semenke pojedine žitarice koje imaju spoljašnji deo, unutrašnji deo i klicu. Kod rafinisanja se skida omotač žitarica, a s njime i većina nutrijenata, pa zato dobro čitajte deklaracije kad kupujete određene proizvode.

Pogledajte i Najveće zablude o zdravoj ishrani

3. Zabluda: Umaci za salatu bez masnoća su zdraviji od onih „masnih“

Povrće i voće sadrže neke materije koje telo ne može upiti i iskoristiti bez dodatka masnoća, pa je pogrešno slediti savete za ishranu bez uravnotežene količine nezasićenih masnih kiselina. Likopen u paradajzu takva je materija, koja dokazano snižava rizik od moždanog udara ili nekih vrsta raka. Umesto industrijskih umaka za salatu birajte prirodne dresinge od maslinovog ulja, domaćih limuna i morske soli, a slobodno dodajte i nekoliko komadića orašastih plodova.

4. Zabluda: Jedite samo povrće i voće jarkih boja

Nutricionisti redovno savetuju konzumaciju hrane jarkih žutih, narandžastih, crvenih i zelenih boja. Šargarepa je prepuna beta-karotenom, a kelj antioksidansima, vlaknima i kalcijumom pa ih je dobro redovno jesti. Ali, to ne znači da bi trebalo izbegavati hranu bele boje poput karfiola, šampinjona, ili čak - krompira. I ova je hrana dobar izvor vitamina i minerala, dok se beli luk naziva prirodnim antibiotikom, koji je odličan saveznik u borbi sa sezonskim bolestima.

Pogledajte i 7 zabluda o hrani koje štete zdravlju

5. Zabluda: Prirodni sokovi izbacuju otrove iz tela

Detoksikacija organizma uz pomoć prirodnih sokova odličan je način da se rešite toksina iz organizma, ali nije jedini način za obavljanje ovog zadatka. Mnogi ljudi zaboravljaju da imaju „ugrađen“ organ za detoksikaciju po imenu jetra, i ona je vrlo dobra u filtriranju toksina iz tela.

S druge strane, prečesto „uživanje“ u prirodnim sokovima za čišćenje organizma kako biste izgubili kilograme nije preporučljiv čin jer dovodi do gubitka nekih važnih materija u organizmu, uključujući i mišićnu masu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: punkufer.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti