Tradicionalna jela su najbolja jela, jer uz njih uvek dolaze i lepe uspomene. Verujemo da morate imati malo hercegovačke krvi kako bi vam se ovo jelo dopalo, piše stil.kurir.rs

Osnovni sastojci ćešketa su ječam (može i pšenica) i kokošije meso.

Ako ste se odlučili da spremite ovo jelo, najbolje je da u prodavnici kupite geršlo i po mogućnosti domaću piletinu.

Celo pile isečeno na komade stavite u lonac do vrha napunjen vodom. Pustite da sve provri pa onda smanjite na nižu temperaturu i pustite da se krčka dva do tri sata.

Pile mora da se kuva toliko dok se kosti same ne odvoje od mesa. Tada iz smese pažljivo izvadite svaku košćicu, kao i noge, a onda smesi dodajte geršlu ili žito koje ste predhodno oprali i to oko 400 grama.

Pustite da se smesa kuva na laganoj vatri toliko dugo dok se pšenica skroz ne raskuva a piletina bukvalno istopi i ukrčka.

U posebnu činiju rastopite 200g putera pa ga lagano izmešajte sa ćešketom. Neko voli da stavi i komade slanine koja će se raskuvati sa piletinom.

Posluživanje: Ćešket se sipa u činije, a tek onda se doda so po ukusu kao i biber. Svakoj činiji se doda kašika domaćeg kajmaka ili pavlake.

Savet plus: Najbolje bi bilo da se umesto pileta kuva kokoška i da se doda domaća slanina. Pošto je nama u gradu dostupno pile, to smo napisali u receptu.

Ne zaboravite da tokom kuvanja, ćešket što češće mešate i to drvenom varjačom.

Jelo može dugo da stoji u frižideru, a po potrebi se dosoljava svima posebno.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu