Kada se nekim povodom organizovao svečani ručak, nekada se znalo kojim redosledom se služi hrana i kad koje piće treba da poslužite. Mi vas vraćamo malo u prošlost i dajemo vam ideje kako strana alkoholna pića da zamenite domaćim koji su jednako kvalitetni.

Kao aperitiv kod nas se služi: naš domaći vermut, razne naše rakije ili pivo.

Uz predjelo se služi: pivo, a uz ostrige vino smedervka.

Uz supe, tj. između supe i glavnog jela služi se: slatko vino, proseko.

Uz ribu se služi: dobra smederevka, plemenka ili rizling. Ako je riba morska, treba izneti belo ili crno dalmatinsko vino u zavisnosti od vrste ribe.

Uz pečenja služe se: jača crna vina, kao što su župsko staro vino, dalmatinski dingač, blatina, naš burgunder.

Uz testo služi se: šampanjac

Za vreme deserta služe se: isključivo pića za desert, tj. razna vina i likeri.

Na kraju obroka služi se crna kafa, a likere ako nisu izneseni ranije ovo je najbolje vreme da poslužite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs