Dok seckate luk često se desi da vas oči peku i da  zasuze. Kako bi sprečili da im oči zasuze neki kuvari će zapaliti sveću, žvakati žvaku ili staviti luk u zamrzivač pola sata pre pripreme. Nažalost, nijedan od tih trikova neće olakšati vreme nad daskom za sečenje.

Ono što uvek može da vam pomogne je nošenje maske za plivanje. Možda ćete izgledati malo suludo, ali naočare će sprečiti da vas oči peku i da suze. Osim toga, da biste dobili utakmicu protiv luka, pomoći će i oštar nož zbog kojeg će se iritantne čestice manje raspršiti po vazduhu. Kako biste što manje plakali, možete i otvoriti prozor, napraviti promaju ili uključiti aspirator u kuhinji.

Osim toga, ako se nekako domognete sunion luka, nove sorte koja je nežna prema očima, nećete plakati prilikom seckanja. Luk koji vam olakšava priremu hrane nije genetski modifikovan, nego je nastao prirodnim ukrštanjem različitih sorti. Uzgaja se u Americi i izgleda poput uobičajenog žutog luka. Ukus mu je blag i sladak, a prema reakcijama degustatora, i izrazito ukusan.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: punkufer.hr