Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko dugo se virus korona zadržava na drvetu, plastici, teflonu, keramici..

Autor Aleksandra Ljubičić
Autor Aleksandra Ljubičić

Koliko dugo se virus korona zadržava na drvetu, plastici, teflonu, keramici..

 Izvor: Foto: Shutterstock

Naučno je dokazano da se virus korona na različitim površinama zadržava u različitim vremenskim intervalima, a opstanku virusa doprinosi i određena temperatura.

Virus korona se prenosi kapljično, odnosno kašljanjem i kijanjem zaražene osobe. Te kapljice, padaju na površine u okolini zaraženog, a dodirivanjem tih površina virus se prenosi dalje. Iako ga mogu uništiti jednostavna sredstva za dezinfekciju, ono što je zabrinjavajuće je činjenica da virus COVID-19 može da preživi na određenim površinama i po nekoliko sati.

Naučno je dokazano da se virus korona na različitim površinama zadržava u različitim vremenskim intervalima, a opstanku virusa doprinosi i određena temperatura, prenosi Mondo.

Svetsko Društvo za zaštitu zdravlja od infekcija u svom onlajn izdanju The Journal of Hospital Infection objavilo je rezultate zvaničnih istraživanja, koji otkrivaju koliko je virus korona u stanju da se zadrži na određenim površinama i pri kojim temperaturama.

Na čeliku virus korona ostaje od osam sati do pet dana, u zavisnosti od toga da li je temperatura niža (oko četiri stepena Celzijusa), kada se zadržava duže; ili viša. Na 20 stepeni zadržava se do 48 sati, a na 30 stepeni od osam sati do jednog dana (primeri: noževi, medicinska oprema, iPhone…).

Virus korona na aluminijumu ostaje od 2 do osam sati pri temperaturi od 21 stepena, a na drugim metalima je u stanju da opstane i do pet dana (primeri: prozori, naočare, pametni telefoni, kompjuteri, gedžeti…).

Na drvetu se virus korona zadržava do četiri dana na sobnoj temperaturi (primeri: prozori, stolovi, vrata, stolice…), a na istoj temperaturi na papiru se zadržava do čak pet dana.

Virus korona na staklu može da preživi i četiri dana na sobnoj temperaturi, na plastici čak do devet dana, dok se u proseku zadržava do pet. Na temperaturi od 30 stepeni virus korona na plastici ostaje od osam sati do 24 sata, a na temperaturi od 20 stepeni do 48 sati (primeri: naočare, računari, prozori, automobili, zgrade, televizori, stolovi, telefoni…)

PVC, takođe pogoduje novom virusu, na kojem se pri temperaturi od 21 stepena zadržava do pet dana.

Na silikonu se virus zadržava do pet dana na sobnoj temperaturi, a na hirurškim rukavicama i lateksu uopšte do osam sati (primer: maske za telefone, kalupi za pečenje, ukrasni dodaci za kuću, pribor za kuvanje i pečenje…).

Na različitim medicinskim materijalima od tkanina za jednokratnu upotrebu - kape, mantili, nazuvice, maske, ogrtači - korona opstaje od jednog sata do čak dva dana u zavisnosti od temperature.

I na kraju, na keramici i na teflonu virus korona opstaje do pet dana!

Virus korona, koji napada ljude, u stanju je u zatvorenom prostoru da opstane do čak devet dana na sobnoj temperaturi. S povećanjem temperatura istrajnost virusa i njegov ostanak na površinama se smanjuje, ali ne toliko da bi se mogao istrebiti već na 30 i bliskim temperaturama. Otkriveno je da oblik virusa, koji napada životinje u istim uslovima može da opstane do čak 28 dana!

WHO tj. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje redovno provetravanje prostorija i dezinfekciju površina, koje se najčešće koriste i dodiruju, posebno u prostorima u kojima borave zaražene osobe. Prostorije treba čistiti uobičajenim rastvorima za dezinfekciju, koja su pouzdan borac u suzbijanju širenja virusa. Takođe, higijena uređaja, posebno mobilnih telefona i računara je vrlo važna, a ponovo podsećamo i na nužnost čestog i temeljnog pranja ruku i izbegavanje dodirivanja lica, nosa i usta.

Izvor: Mondo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti