Poznato je da nema osobe koja ne voli lepo da pojede, ali i da pogleda dobar film. Zbog toga filmovi i hrana čine odličnu kombinaciju i savršeno se nadopunjuju.

S obzirom da je hrana večna inspiracija, zaista ne čudi da postoji tolika količina filmova u kojima upravo ona igra glavnu ulogu i u kojoj je pripremanje hrane posebna umetnost.

Za vas smo izdvojili filmove koji su nas inspirisali, a vi iskoristite ovo vreme koje provodite kod kuće i pogledajte ih ukoliko već niste.

Džuli i Džulija

U ovom filmu glume Ejmi Adams i Meril Strip, a to nam je definitivno bio dovoljno dobar razlog da ga pogledamo. Uz to, Meril je baš za njega dobila Oscar! Dok ona igra Džuliju Čajld, Ejmi tumači Džuli Pavel. Dve žene spaja ljubav prema kuvanju (i manjak životnog nadahnuća) koja se ogleda u tome da Džuli Pavel, tokom krize identiteta, odluči da napravi sve recepte iz kuvara Džulije Čajld, sve to prepriča u dnevniku na internetu! Dve su žene prostorno i vremenski udaljene, ali priče su im višestruko isprepletene u savršenu žensko-gastronomsku priču... sa puno putera!

Indijski začin na francuski način

Šta mislite, šta se dogodi kad se indijska obitelj doseli u Francusku i otvori indijski restoran u neposrednoj blizini uglednog francuskog restorana? Brutalan sudar sudbina i kultura koji postaje kanalisan u fantastično multikulturalno i gastro iskustvo! S jedne strane čuje se Mocart, a s druge muzika Indije uživo. Sve pršti od kulinarskih dvoboja i dobre hrane, a sjajan dodatak ovom filmu je i Helen Miren, očekivano, u ulozi vlasnice elitnog francuskog restorana. Osim toga, ovaj film nosi još jednu veoma važnu poruku. Glavna tema oko koje se vrti je sasvim aktuelna, a u pitanju je život nakon egzila.

Čokolada

Uvek mislimo da ne postoji osoba koja dosada nije pogledala ovaj fantastični film, ali se uvek iznenadimo. S obzirom na to da je ponavljanje majka znanja, preporučujemo vam ga još jedan put. Iako je film britanski, radnja je smeštena u unutrašnjost Francuske krajem pedesetih godina prošlog veka. Samohrana Vivijen doseljava se u gradić sa svojom ćerkom Anouk. Marljiva Vivijen otvara malu poslastičarnicu i na sebe navlači gnev (i zavist?) veoma konzervativne okoline. Ovo je ustvari fantastična priča veoma dobre feminističke podloge - s dodatkom čokolade koja je, kao što kažu drevne američke civilizacije, hrana bogova.

Nema rezervacija

Izgleda da većinu radnji dobrih ''foodie'' filmova nose likovi mega moćnih žena. U ovoj je u centru pažnje Kate koju igra predivna Ketrin Zita Džons koja vodi kuhinju elitnog restorana na Manhattanu i tamo je prava ''čelična ruka''. Živi za posao i gotovo da nema privatan život, a njen savršeno formiran svet poremeti Nick, novi pomoćni kuvar koji se jako sviđa vlasnici restorana. Iako jako dobro radi, on ne uživa u disciplini. To potpuno izluđuje Kate koja, usled strašne sudbine, mora početi da brine i za svoju malenu nećaku Zoe.

Predsednikova kuvarica

Kada je reč o hrani, znate da su Francuzi nenadmašni. Baš kao kada je reč o dobrim filmovima i lepim ženama! Kad se sve to spoji dobijate savršen film - Predsednikova kuvarica. Ova biografska komedija, snimljena prema stvarnom događaju, prati Hortense Laborie, šeficu koja je nekoliko godina provela kuvajući za francuske predsednike. U priču ulazi i novinarka koja od Hortense pokušava da sazna što više sočnih detalja iz Jelisejske palate, ali ne polazi joj za rukom. Uporna novinarka nema nameru da tako lako odustane, a priča uskoro kreće u intrigantnu retrospekciju u kojoj će gledaoci saznati istinu o njenom boravku u Jelisejskoj palati. I da, moramo vam priznati, sudeći po filmu francuski predsednici stvarno se kvalitetno hrane!

Konobarica

Jenna živi u gradiću na jugu Amerike, radi u piteriji u kojoj peče izvrsne i originalne pite kojima se gosti dive. Nezadovoljna svojim bračnim životom i grubim mužem infantilnih emocija, Jenna bi rado pobegla. Njen san je da učestvuje na takmičenju u pravljenju pita u obližnjem gradu i da osvojiti 25.000 dolara. Međutim, Jenna ostane u drugom stanju i upoznaje zgodnog doktora. Film o ženi uhvaćenoj u klopku lošeg braka i dosadne svakodnevice koja usprkos svom dubokom nezadovoljstvu radost pronalazi u izradi originalnih pita.

Jedi, moli, voli

Film nastao prema bestseleru i sa Džulijom Roberts u glavnoj ulozi… Uloga s kojom se svaka žena može poistovetiti. Savršen izbor za žensko druženje.

Liz Gilbert (Roberts) u životu je imala sve što jedna moderna žena sanja - muža, kuću i uspešnu karijeru. Međutim, baš poput mnogih, osećala se izgubljeno, zbunjeno i u potrazi za onim što zaista želi u životu. Sveže razvedena i na pravoj životnoj raskrsnici, Gilbert odluči da napusti svoju "sigurnu životnu zonu", reskira sve kako bi promenila život i upusti se na putovanje oko sveta koje će postati prava potraga za samootkrićem. Na svom putovanju otkriće istinske užitke italijanske kuhinje; snagu molitve u Indiji i, potpuno neočekivano, prvu pravu ljubav na Baliju.

Rat picerija

Dve italijanske porodice poseduju konkurentske picerije i u toku je sukob koji dugo traje. Sin i ćerka suparničkih porodica se zaljube, ali se roditelji snažno protive. "Romeo i Julija" sa srećnim krajem, u modernoj Veroni - Nju Džersiju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs