Osim što ritual pesme „Danas nam je divan dan“ doprinosi nezaboravnom iskustvu, baš kao i duvanje svećica i zamišljanje želja, on takođe poboljšava ukus torte.
Razlog za ovaj neobičan zaključak studije možemo pronaći u tome što pevanje pesme, kako kažu psiholozi, poziva ljude na hranu i povećava njihovu želju za degustiranje torte.
Psihološkinja Ketlin Vohs sa Univerziteta u Minesoti nadgledala je moć rituala pre degustacije jela i pića. Vohsova je sprovela četiri eksperimenta kako bi istražila na koji način rituali utiču na percepciju i konzumiranje različitih namirnica.
U prvom eksperimentu učesnicima je dodeljena čokoladica i date su im sledeće instrukcije. Naime, eksperiment je podrazumevao da učesnici podele čokoladicu na dva dela, prvu polovinu pojedu odmah, a drugu degustiraju nakon kratke pauze.
Druga grupa ispitanika je takođe dobila čokoladicu ali drugačije instrukcije. Rečeno im je da se na kratko opuste, a potom pojedu čokoladicu na koji god način da to žele.
Rezultati su pokazali da je prva grupa ispitanika ukus čokolade ocenila veoma visoko. Takođe, uživali su više u njoj od druge grupe ispitanika, te su bili spremni da čokoladu plate mnogo više.
Sledeći primer govori o tome kako je lično učešće u ritualu takođe važno, te da ono doprinosi poboljšanju ukusa hrane i pića.
Ukoliko gledate osobu koja meša svoju limunadu, to zapravo ne povećava vašu želju za ispijanjem iste, sve dok vi lično niste uključeni u proces mešanja.
Takođe, ispitivano je koji tačno rituali dovode do poboljšanja ukusa – da li oni koji su ustaljeni ili je to bilo koji ritual nezavisno od učestalosti. Ustanovljeno je da samo ponavljani rituali, epizodni i fiksni dovode do poboljšanja ukusa hrane i pića.
Ova studija je objavljena u magazinu Psychological Science, koji izdaje Association for Psychological Science.
Izvor: stvarukusa.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem