Verovatno već znate da određena hrana nepovoljnu utiče na zdravlje zuba, poput šećera i prerađene hrane, ali da li znate koje namirnice mogu ulepšati vaš osmeh? Predstavljamo vam šest prijatelja vaših zuba.

Sir. Naučna studija koja je objavljena leta 2013. godine u stručnom časopisu General Dentistry, pokazala je da konzumiranje sira, ali i drugih mlečnih proizvoda može sprečiti pojavu karijesa. Tajna je u posebnim sastojcima u siru koji sprečavaju negativan uticaj kiselina na zube.

Jogurt (punomasni ili grčki). Jogurt održava zdravlje desni, jača zube i pomaže održavanju optimalne ravnoteže kiseline u ustima, ali i neutrališe loš zadah. U suštini, jogurt je super hrana za zube! Japanska studija u kojoj je učestvovalo oko 1.000 ispoitanika je pokazala da su najzdravije desni imale osobe koje su često piel jogurt. Probiotici (dobre bakterije) koji se nalaze u jogurtu mogu usporiti razvoj loših bakterija koje izazivaju nastanak karijesa. Preporučuje se konzumiranje punomasnog ili grčkog jogurta jer oni sadrže najviše probiotika.

Jabuke. Ovo sočno voće nije dobro samo za vaše zube, već je odličan borac protiv neprijatnog zadaha. Prirodna vlakna koja se nalaze u jabuci pomažu čišćenju jezika i desni, ali i uklanjaju plak. Takođe, jabuke vam mogu pomoći da uklonite mrlje od kafe ili drugih napitaka sa zuba.

Brokoli. Ovo povrće deluje povoljno na vaše zube na dva načina - čuva belinu zuba, dok gvožđe koje se nalazi u brokoliju stvara dodatnu barijeru od kiselina u usnoj duplji. Brokoli je bogat vitaminom C, ali je i odličan izvor kalcijuma, vitamina B2 i folne kiseline.

Ananas. Ananas je jedino voće koje sadrži enzim pod nazivom bromelain koji je veoma lekovit, a u ustima pomaže smirivanju upala i otklanja plak. Takođe, kiselina koja se nalazi u ananasu povoljno utiče na zdravlje desni i zuba.

Ksilitol. Ksilitol je zaslađivač poput šećera, ali kada su bakterije u pitanju, on ima potpuno suprotan efekat. Ksilitol nije veštački zaslađivač, već prirodni koji se može naći u brezi i kukuruzu, ali i u našem organizmu. Ksilitol ne proizvodi, niti pomaže razvoj plaka, kao ostali zaslađivači. Tipični ugljeni hidrati, poput šećera, hrane bakterije u ustima. Međuti, ksilitol trenutno neutrališe kiseline u usnoj suplji i podstiče proizvodnju pljuvačke.