Jedan od načina da se smanji zagađenje plastičnim flašama možda se krije u proizvodnje ambalaže koja se jede. Trojica studenata iz Londona su osmislili malo pakovanje vode u obliku kapljice, a koje je jestivo. Mladi dizajneri su zapravo bili inspirisani molekularnom gastronomijom.
Ova nova ambalaža se sastoji od dve membrane koristeži "sferifikaciju", tehniku koja tečnost održava u sfernom obliku, a koje je proizvedena u laboratorijskim uslovima još 1946. godine. Nova ambalaža funkcioniše a principu žumanceta, koje takođe održava oblik pomoću tanke membrane.
"Koristimo unapređenu verziju sferifikacije na najznačajnijem elementu života - vodi", kaže Rodrigo Garsija Gonzales, koji je dizajnirao Ooho zajedno sa svojim kolegama Pjer Paslijem i Gijom Kušeom.
Naime, oko vode se nalazi gel napravljen od braon algi i kalcijum hlorida, čime se unutrašnjost ambalaže, odnosno voda štiti od spoljnih uticaja.
Međutim, dizajneri će morati da razmotre i brojna pitanja pre nego što ovaj izum izađe na tržište. Na primer, kako da kapljice, donosno ambalaža ostane čista da bi mogli da je progutamo sa vodom. Takođe, tokom konzumiranja najčešće dolazi do prosipanja vode po licu i garderobi.
Inače, mladi dizajneri su sa svojim dizajnom pobedili na drugom Lexus Design Award.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus