Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako nazdravljaju ljudi širom sveta

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Da li prvo nazdravljaju gosti ili domaćin, kojim delom čaše se kucka, kako se drži čaša...Pogledajte kako se nazdravlja širom sveta.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Kucanje čašama je neizostavan ritual u mnogim zemljama, a pre kucanja se obično izgovaraju reči kojima se gostima želi dobrodošlica i dobro zdravlje. Međutim, sam čin nazdravljanja ima drugačiji smisao, ali i oblike širom sveta.

Pođite sa nama na zanimljivo putovanje uz zdravice žirom sveta.

Japan

Tradicionalno, u Japanu je zdravica rezervisana za domaćina, a od gostiju se ne očekuje da uzvrate. Domaćin to obično praktikuje na početku i na kraju obroka. Prvo se nazdravlja pićem najstarijoj osobi za stolom uz reči "kampai". Kada su alkoholna pića u pitanju, u Japanu je običaj da vas drugi usluže, a ne sami da sipate. Vaša obaveza kao dobrog gosta je da vodite računa da osoba koja sedi do vas uvek ima piće u čaši.

Rusija

Bez obzira koliko hrana izgleda primamljivo, a vi ste gladni, nemojte počinjati večeru pre zdravice jer se to u Rusiji smatra nepristojnim. Međutim, zdravica se može održati čak i kada se ne služi alkoholno piće, ali nemojte zaboraviti se kucnete čašama sa osobama pored vas na kraju zdravice. Za razliku od Japana, u Rusiji uglavnom gost nazdravlja nudeći piće domaćinu.

Grčka

Domaćin uvek drži prvu zdravicu, dok se od počasnog gosta očekuje da uzvrati kasnije u toku večeri i pokaže zahvalnost.

Francuska

Francuzi vole vino i sir, pa i ne čudi da kada se podiže čaša za vreme obroka ne izražavajući želju za dobrim veseljem već zdravljem. Takođe, obavezno je da u toku nazdravljanja osobe održavaju kontakt očima i da se nazdravi svima u prostoriji uz kucanje čašama, ali bez prekrštavanja ruku. Smatra se da vas, ukoliko preskočite nekoga i ne nazdravite sa svima, očekuje sedam godina nesreće u ljubavnom životu.

Nemačka

U Nemačkoj postoje dve posebne zdravice u zavisnosti od toga da li se pije vino ili pivo. Takođe, vodite računa da se kucnete sa svima oko vas održavajući kontakt očima.

Kina

U Kini, tradiciija nalaže da prvu zdravicu izgovara domaćin uz reči "Gan bei", što znači dno čaše gore ili "Kai pai", što znači ispraznite čaše. Kada se prvui put u toku obroka kucnete čašama to radite sa delom čaša odmah ispod ruba, kasnije u toku večeri je dovoljno da dnom čaše blago kucnite u sto.

Tajland

Na Tajlandu je zdravica više usmerena ka jednoj osobi nego na sve prisutne. Ukoliko ste gost, računajte na to da će vam svi nazdraviti i poželeti dobrodošlicu. Kada podižete čašu, držite je u desnoj ruci, a levu stavite ispod čaše. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti