Svi znaju da će so učiniti svako jelo ukusnim. Ako je obrok neslan, ljudi će kritikovati kuvara. Ali ovaj začin nema samo namenu da svako jelo učini jestivim i ukusnim, nego i da vam pomogne pri pripremi.
Ako želite da vam sir duže potraje – umotajte ga u krpu koju ste pre toga umočili u slanu vodu i tako ćete sprečiti nastajanje buđi.
– So je jedini sastojak koji je uspeo potpuno da izmeni lice kuhinje – kaže čuveni španski kuvar Feran Adria.
Svakako da je u pravu jer odavno se zna kako zrnca soli ne služe samo za pojačavanje slanosti jela.
Posoljeno voće u toplijim krajevima širom sveta sasvim je uobičajeno. Odaberite zrelu krušku, dinju ili lubenicu i bez straha joj dodajte malo soli koja će istaknuti sočnost. Pripremate li sos ili jelo s mesom, posolićete ga već na početku kuvanja kako biste dobili najbolje ukuse. Međutim, pečurke nikako ne bi trebalo soliti pre ili tokom kuvanja jer će postati suve. I tanko narezani krompiri neće biti ukusni ako ih solite pre ili tokom prženja. Zato, želite li da pripremite hrskavi čips, posolite ga na kraju i nećete pogrešiti.
Poput limunova soka i so može sprečiti oksidaciju namirnica
So je prirodni konzervans, pa je možete iskoristiti za duže očuvanje svežine namirnica. Nakon što ste otvorili bocu ili tetrapak sa svežim mlekom, dodajte mu mali prstohvat soli kako biste mu produžili rok trajanja.
Bez prskanja
Pre nego što počnete da pržite meso ili krompir, dodajte u tiganj malo soli – tako ćete sprečiti prskanje masnoće po šporetu.
Nema više gorčine
Gorke krastavce ili tikvice posolite i ostavite deset minuta, pa obrišite ubrusom.
Bolji miris
U plastične posude za hranu dodajte so, jer će ona izvući loše mirise.
Lako guljenje jaja
Kuvate li jaja koja se teško gule, u vodu dodajte kašičicu soli, pa ćete ih očistiti od ljuske u samo nekoliko poteza.
Čisto za tren
Lisnato i korenasto povrće koje se teže čisti, poput praziluka ili kelja nakratko potopite u slanu vodu i isperite.
Lepša jela
Želite li da povrće poput brokolija tokom kuvanja zadrži zelenu boju, dodajte so u vodu u kojoj se kuva.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus