1. Beli hleb i rafinisana brašna

Oni su po definiciji toksični jer su iz njih izvađeni svi vitamini, minerali, vlakna i drugi važni sastojci. Telo ne zna na koji način može da svari takvu hranu.

2. Smrznuti obroci

Najveći broj ovih obroka ima u sebi konzervanse, obrađene soli, hidrogenizovana ulja i druge veštačke sastojke. Postoji samo mali broj izuzetaka, tako da bi smrznute obroke trebalo izbegavati i zameniti svežim.

3. Beli (obrađeni) pirinač

Slično kao i beli hleb, iz belog pirinča izvučen je veliki deo hranljivih sastojaka. On je odvojen od mekinja i klice, dva prirodna sastojka koja čine pirinač. Braon pirinač apsorbuje se sporije i ne izaziva skokove šećera u krivi kao što to čini beli pirinač. 

Pogledajte i Namirnice koje treba izbegavati

4. Kokice iz mikrotalasne

Jedna je od najnezdravijih namirnica koje možete da pojedete. Bukvalno svaki njihov sastojak je nezdrav. Na stranom tržištu reč je o genetski modifikovanoj hrani, a čak i kada su zrna prirodna, obrađena so, konzervansi i hemikalije koje poboljšavaju ukus mogu da ugroze zdravlje.

5. Proizvodi od mesa sa nitritima

Viršle, slanina i mesne prerađevine iz supermarketa često su tretirane sodijun-nitritom i drugim hemijskim konzervansima koji su povezani sa srčanim oboljenjima i rakom. Potražite čisto organsko meso.

6. Proteinski i energetski proizvodi

Može se učiniti da su ovo dobri dodaci zdravoj dijeti. Ali mnogo češće u njima se nalazi sojin protein, rafinisani šećer, štetne masti i drugi opasni sastojci koji mogu da uzrokuju hronične bolesti. To svakako nije slučaj sa svim suplementima, pa je stoga važno da čitate sastav.

Pogledajte i Namirnice koje jedemo na pogrešan način

7. Margarin

Skriven je u gotovo svakoj prerađenoj hrani. To je hidrogenizovano trans-masno ulje koje bi trebalo da izbegnete u svakom slučaju ukoliko se brinete za svoje zdravlje. Suprotno verovanjima, puter i zasičene masti nisu uvek nezdravi. 

8. Sojino mleko i zamenski proizvodi od soje

Osim što se na mnogim tržištima koristi genetski modifikovana soja, mnogi dodaci ishrani bazirani na soji sadrže toksičnu hemikaliju heksan, koja je odgovorna za defekte ploda, reproduktivne probleme kao i rak. Soja može i da utiče na hormonski balans, zbog estrogena koji sadrži. 

9. Proizvodi na kojima piše da su “dijetalni”

Većina takvih proizvoda sadrži veštačke zaslađivače koji mogu da oštete vaš nervni sistem, stvore gatrointestinalne probleme i endokrine poremećaje. Tu su i štetni hemijski dodaci.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: 24sata.rs