Ova 'grickalica' je prava energetska bombica prepuna kalorija, ali nutricionisti i dalje preporučuju njenu povremenu konzumaciju. Kikiriki spada u porodicu mahunarki, a bogat je vitaminima i mineralima koji pogoduju zdravlju.

Evo nekoliko razloga da češće jedete kikiriki

1. Snižava holesterol

Neprženom kikirikiju, odnosno onom u kori, nisu industrijski dodane masnoće i soli pa je reč o zdravoj namirnici s brojnim nutritivnim svojstvima. Kikiriki je bogat zdravim masnoćama koje snižavaju štetni holesterol, te tako štite srce i kardiovaskularni sistem. 

Pogledajte i Recept za lek za srce star 800 godina

2. Uravnotežuje nivo šećera u krvi

Jedna studija je pokazala kako unos kikirikija ili maslaca od ovih plodova u organizam može uravnotežiti nivo šećera u krvi i tako sprečiti razvoj dijabetesa tipa 2.

Pogledajte i Napravite domaći puter od kikirikija (VIDEO)

3. Ubija glad

Kikiriki je jedna od najzdravijih grickalica. Krasi ga bogat ukus koji je vrlo zasitan, a time i dobar saveznik u mršavljenju. Osetite li glad između obroka, zaboravite na čokoladu i čips već posegnite za ovom slasnom grickalicom.

Pogledajte i 6 zdravih grickalica

4. Podstiču pamćenje

Ove grickalice su odlična hrana za mozak jer sadrže vitamin B3 koji podstiče rad celog organa i pamćenje.

Pogledajte i Šest namirnica za bolje pamćenje

5. Bogatstvo nutrijenata

Dozrevanje ploda u zaštitnoj ljusci omogućava kikirikiju da zadrži sve hranjive materije, uključujući i važne minerale poput cinka i gvožđa, što doprinosi zdravlju celog organizma.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – StvarUkusa

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr