Šargarepe kakve danas imamo počeli su da uzgajaju holandski zemljoradnici krajem 16. veka.
Proizvodnja narandžastih šargarepa počela je tako što su Holanđani izdvojili mutantske sojeve ovog povrća i postepeno razvijali šargarepu sve dok nije dobila slađi ukus i narandžastu boju.
Pogledajte i 10 razloga da češće jedete šargarepu
Pre toga, ovo povrće je uglavnom bilo ljubičaste boje, s ponekim belim ili žutim izuzetkom. Postoji verovanje da su Holađani na taj način uticali na boju šargarepe radi isticanja simbola borbe za nezavisnost i u slavu simbola dinastije Oranje-Nasau - narandžaste boje, koja je i danas tradicionalna boja holandske monarhije.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: nationalgeographic.rs
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno