Šargarepe kakve danas imamo počeli su da uzgajaju holandski zemljoradnici krajem 16. veka.
Proizvodnja narandžastih šargarepa počela je tako što su Holanđani izdvojili mutantske sojeve ovog povrća i postepeno razvijali šargarepu sve dok nije dobila slađi ukus i narandžastu boju.
Pogledajte i 10 razloga da češće jedete šargarepu
Pre toga, ovo povrće je uglavnom bilo ljubičaste boje, s ponekim belim ili žutim izuzetkom. Postoji verovanje da su Holađani na taj način uticali na boju šargarepe radi isticanja simbola borbe za nezavisnost i u slavu simbola dinastije Oranje-Nasau - narandžaste boje, koja je i danas tradicionalna boja holandske monarhije.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: nationalgeographic.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus