Prema najnovijim istraživanjima, objavljenim u magazinu “Hepatology”, kafa bi mogla da se pokaže kao napitak koji pozitivno utiče na rad jetre. 

Pogledajte i Kafa kao preventiva raka jetre

Tokom istraživanja koje je trajalo od 1999. do 2010. godine, praćene su navike 14 000 ljudi vezane za konzumiranje kafe, a redovnim analizama krvi praćeno je i 4 enzima u vezi sa funkcijom jetre. 

Pogledajte i Konačno! Jestiva šolja za kafu

Rezultati su pokazli da su oni ispitanici, koji su pili tri šoljice kafe dnevno, u proseku imali 25 odsto manje šansi za povišeni nivo enzima povezanih sa abnormalnostima jestre. Interesantno je da ovo uključuje i ljubitelje kafe bez kofeina – i njihovi rezultati bili su slični. 

Pogledajte i 5 dobrih razloga da dan započnete šoljicom kafe

Istraživanje nije pružilo dokaz o vezi između ispijanja kafe i smanjenja abnormalnosti jetre, delom zbog toga što kafa ima veoma kompleksan hemijski sastav – među preko hiljadu sastojaka izbor je pao na par potencijalnih, ali naučnici još uvek sa sigurnošću ništa ne mogu da kažu. 

Pogledajte i 6 zanimljivih činjenica o kafi

Međutim, iako ne postoji definitivini dokaz da je ovaj širom sveta obožavani napitak zaslužan za dobro zdravlje jetre - ako ništa drugo, sa sigurnošću može da se kaže da nema negativno dejstvo na njenu funkciju. 

Pogledajte i Poboljšajte ukus kafe

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: superzena