Prema najnovijim istraživanjima, objavljenim u magazinu “Hepatology”, kafa bi mogla da se pokaže kao napitak koji pozitivno utiče na rad jetre.
Pogledajte i Kafa kao preventiva raka jetre
Tokom istraživanja koje je trajalo od 1999. do 2010. godine, praćene su navike 14 000 ljudi vezane za konzumiranje kafe, a redovnim analizama krvi praćeno je i 4 enzima u vezi sa funkcijom jetre.
Pogledajte i Konačno! Jestiva šolja za kafu
Rezultati su pokazli da su oni ispitanici, koji su pili tri šoljice kafe dnevno, u proseku imali 25 odsto manje šansi za povišeni nivo enzima povezanih sa abnormalnostima jestre. Interesantno je da ovo uključuje i ljubitelje kafe bez kofeina – i njihovi rezultati bili su slični.
Pogledajte i 5 dobrih razloga da dan započnete šoljicom kafe
Istraživanje nije pružilo dokaz o vezi između ispijanja kafe i smanjenja abnormalnosti jetre, delom zbog toga što kafa ima veoma kompleksan hemijski sastav – među preko hiljadu sastojaka izbor je pao na par potencijalnih, ali naučnici još uvek sa sigurnošću ništa ne mogu da kažu.
Pogledajte i 6 zanimljivih činjenica o kafi
Međutim, iako ne postoji definitivini dokaz da je ovaj širom sveta obožavani napitak zaslužan za dobro zdravlje jetre - ako ništa drugo, sa sigurnošću može da se kaže da nema negativno dejstvo na njenu funkciju.
Pogledajte i Poboljšajte ukus kafe
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: superzena
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus