1. Menta 

Čaj od mente će smanjiti grčenje želuca i nadutost. Istovremeno će opustiti područje između jednjaka i želuca, ali vas i dosvesti u opasnost od dobijanja gorušice (ako ste skloni gorušici, želudac radije umirite čajem od kamilice). Izbegavajte žvake od mentola bez šećera jer veštački šećeri mogu izazvati nadutost, gasove i podrigivanje.

Pogledajte i Simptomi intolerancije na hranu

2. Jabukovo sirće 

Jabukovo sirće umiriće vaš želudac kad se izvor grčenja nalazi u manjku želudačne kiseline. Jabukovo sirće uz to sadrži i dosta hranjivih materija poput vitamina B i C koje će dodatno unaprediti stanje vašeg organizma. Ako vam je prejak ukus sirćeta, pomešajte ga s malo vode i meda.

3. Pirinač

Beli pirinač je lako probavljiva namirnica koja sadrži dosta skroba, i ojačava želudačnu opnu. Pirinač je dobro uvek jesti, a posebno u trenucima kada patite od dijareje uzrokovane nekim tipom stomačnog virusa.

Pogledajte i Napravite sami: Lekoviti namaz protiv bolova u želucu

4. Đumbir 

Ukoliko želite da smanjite osećaj mučnine ili nagon za povraćanjem – posegnite za đumbirom. Ova korenasta biljka ima karakteristike koje umanjuju te neugodne posledice. Sve što morate napraviti jeste preliti vruću vodu preko kriški svežeg đumbira, pustiti da odstoji nekoliko minuta, a potom polako ispiti tečnost. 

5. Banane

Banane su odličan izbor za osobe koje često pate od dijareje jer ovo tropsko voće sadrži elemente koji će očvrsnuti vašu stolicu. Banane su bogat izvor kalijuma koji jača imunitet nakon dugotrajne bolesti. 

Pogledajte i 3 prirodna leka protiv kiseline u želucu

6. Tost 

Podrazumeva se da morate da jedete čak i kada imate želudačnih tegoba. Osetljivom organu tada će najbolje prijati dobro tostirana kriška hleba, koja će sprečiti dalje grčenje i bolove. 

7. Komorač

Komorač je povrće bogato antioksidantima koji blagonaklono deluju na zdravlje celog tela. Poznat je i po svojim karakteristikama koje sprečavaju nadutost i gasove, kao i unapređivač izbacivanja toksina iz tela. Svakog dana pojedite pola čajne kašike njegovih koštica, ili nešto naseckanog svežeg korena.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Pun kufer