Listovi, stablo ili kore nekih biljaka ponekad su i najzdraviji delovi....

Ljuska luka

Ljuska crvenog i belog luka bogata je kvercetinom, biljnim flavonidom jakog antioksidativnog, antihistaminskog i protivupalnog delovanja. Dodajte je dok kuvate variva ili supe – samo je izvadite pre serviranja.

Pogledajte i Ne bacajte listove šargarepe! Evo kako da ih iskoristite

Kora dinje

Kora dinje bogata je citrulinom, aminokiselinom koja podstiče cirkulaciju.

Listovi celera

Listovi imaju pet puta više kalcijuma i magnezijuma nego stabljika. Takođe sadrže i vitamin C i fenolike – snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv raka, srčanih bolesti i procesa starenja. Jednostavno ih koristite poput stabljike celera i dodajte u supe, salate ili soseve.

Pogledajte i Ne bacajte koru od lubenice - ima izuzetna lekovita svojstva

Stabljike blitve

Stabljike su jednako dobre za nas kao i listovi, jer su prepune antioksidanasa. Kuvajte ih na isti način kao i špargle – na pari.

Kora od pomorandže

Pomorandža je prepuna vitamina C i prirodno je sredstvo za jačanje imuniteta, ali kora sama po sebi sadrži obilje vlakana i vitamina. Zato je dodajte kada pravite smuti ili frape.

Pogledajte i 8 načina da iskoristite koru pomorandže 

Stabljike karfiola

Verovatno kao i svi drugi pravite grešku i stabljiku bacate. Stabljika ima ukusan slatkast ukus i zapravo više vlakana od same glavice. Treba joj nešto više vremena da se skuva, pa je stavite na kuvanje pre ostatka povrća.

Kora kivija

Dlakava kora kivija sadrži tri puta više antioksidanasa od samog ploda. Osim toga ima antikancerogena i antialergijska svojstva.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Haber.ba