Listovi šargarepe nisu otrovni i potpuno su jestivi ! Jedini argument protiv je sastojak furokumarin na koji neki ljudi mogu reagovati blažim alergijskim dermatitisom i to samo prilikom izloženosti suncu. Isti sastojak sadrži i list paškanta.
Pogledajte i 5 načina da upotrebite šargarepu
Mlado lišće šargarepe je izuzetno bogat izvor vitamina i minerala. U proleće treba maksimalno koristiti tu namirnicu. Po nekim lekovitim svojstvima je lišće šargarepe čak i kvalitetnije od samog korena. Sadrži više vitamina C od korena i više vitamina K nego ijedno drugo povrće. Ima detoksično delovanje na jetru i celo telo. Bogato je čitavim nizom drugih minerala koji pozitivno deluju na čitav metabolizam kao i na sprečavanje razvoja tumora. Deluje antiseptički, protiv lošeg zadaha, bolnih desni i kod zubobolje.
Pogledajte i 10 razloga da češće jedete šargarepu
Bogatstvo kalijuma daje toj namirnici pomalo gorak ukus, ali to nije razlog za izbegavanje ovog povrća. Gorčina se može ublažiti kuvanjem. Listove šargarepe možete koristiti u salatama, omletima. Možete praviti supu od listova šargarepe na način kako i inače pravite supe od lisnatog povrća. Čaj od listova šargarepe je odličan za čišćenje organizma.
S obzirom na istaknuto svojstvo čišćenja i pokretanja metabolizma, najčešće se listovi šargarepe koriste u sokovima. Mlado lišće odlično paše uz jabuku ili slično voće.
Sastojci koje stavljate u blender:
– nekoliko mladih stabljika listova šargarepe
– 2 komada voća (jabuka, kruška…)
– 2 čaše vode
Ponekad se među tim sastojcima nađe i mlado lišće cvekle, kefir.. Sve su to sastojci koji će na najbolji mogući način ujutro nahraniti vaše telo.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom