Listovi šargarepe nisu otrovni i potpuno su jestivi ! Jedini argument protiv je sastojak furokumarin na koji neki ljudi mogu reagovati blažim alergijskim dermatitisom i to samo prilikom izloženosti suncu. Isti sastojak sadrži i list paškanta.
Pogledajte i 5 načina da upotrebite šargarepu
Mlado lišće šargarepe je izuzetno bogat izvor vitamina i minerala. U proleće treba maksimalno koristiti tu namirnicu. Po nekim lekovitim svojstvima je lišće šargarepe čak i kvalitetnije od samog korena. Sadrži više vitamina C od korena i više vitamina K nego ijedno drugo povrće. Ima detoksično delovanje na jetru i celo telo. Bogato je čitavim nizom drugih minerala koji pozitivno deluju na čitav metabolizam kao i na sprečavanje razvoja tumora. Deluje antiseptički, protiv lošeg zadaha, bolnih desni i kod zubobolje.
Pogledajte i 10 razloga da češće jedete šargarepu
Bogatstvo kalijuma daje toj namirnici pomalo gorak ukus, ali to nije razlog za izbegavanje ovog povrća. Gorčina se može ublažiti kuvanjem. Listove šargarepe možete koristiti u salatama, omletima. Možete praviti supu od listova šargarepe na način kako i inače pravite supe od lisnatog povrća. Čaj od listova šargarepe je odličan za čišćenje organizma.
S obzirom na istaknuto svojstvo čišćenja i pokretanja metabolizma, najčešće se listovi šargarepe koriste u sokovima. Mlado lišće odlično paše uz jabuku ili slično voće.
Sastojci koje stavljate u blender:
– nekoliko mladih stabljika listova šargarepe
– 2 komada voća (jabuka, kruška…)
– 2 čaše vode
Ponekad se među tim sastojcima nađe i mlado lišće cvekle, kefir.. Sve su to sastojci koji će na najbolji mogući način ujutro nahraniti vaše telo.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus