Presoljeno meso ili ulje koje prska po celoj kuhinji najava Armagedona? E, pa, odahnite. Nisu. Iako vam se ti problemi čine kolosalni i mislite da nema rešenja, setite se da rešenja uvek ima. Evo šta treba da radite u situacijama koje vas bacaju u očaj:

- Krompir u musaki biće sočniji ako ga prethodno oljuštite, isecete na kolutove i ostavite preko noći u frižideru, potopljen u mleko. Isto mleko kasnije možete da dodate ulupanim jajima i time prelijete musaku.

- Sosovi će biti zdraviji, ukusniji i gušći ako u njih dodate sitno seckanu zelen za supu i sve raskuvate.

- So se neće zgrudvati ako u teglicu dodate nekoliko zrna pirinča.

Pogledajte i Kako da skuvate savršen rastresit pirinač

- Toplu, masnu supu najbolje ćete procediti ako je presipate u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.

- Jelo će se brže skuvati ako ga kuvate u poklopljenom sudu.

- Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu.

- Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila dok je još vrela dodajte joj "na vrh noža" sode bikarbone.

Pogledajte i 5 trikova za dobru supu

- Da pečenje ne bi zagorelo ili se presušilo prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pak-papir. Isto važi i za kolače.

- Da se kiseli kupus, gulaš paprikaš i sl. dobro skuvaju i budu sočni i mekani možete ispod poklopca staviti masnu hartiju.

- Kad jelo zagori šerpu odmah skinite sa šporeta, okrenite poklopac naopako i tako poklopljenu šerpu spustite pod mlaz hladne vode desetak minuta. Jelo preručite u čistu šerpu i miris zagorelog se neće osećati.

- Presoljeno pečenje uvijte u čistu salvetu pokvašenu vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvetu. Na njoj će se obrazovati sitni kristali soli izvučene iz pečenja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: prva/kuvarica.net