Iskoristite sezonu šljiva na pravi način i napravite ovaj ukusan kolač.
Potrebni sastojci:
Za testo:
180 g brašna
2 velike kašike šećera
¼ čajne kašičice soli
110 g hladnog maslaca naseckanog na komadiće
¼ šolje kisele pavlake
¼ šolje hladne vode
Za nadev:
malo cimeta
75 g smeđeg šećera
½ kg zrelih šljiva, iz kojih ste izvadili koštice i iseckali ih na četvrtine (ili osmine ako su veće)
žumance umućeno sa velikom kašikom hladne vode
šećer u prahu za posipanje
Pogledajte i Najbrži voćni kolač: Lenja žena
Priprema:
Izmešajte suve sastojke, brašno, šećer i so, dodajte im ohlađeni iseckani maslac, kiselu pavlaku i vodu pa sve zajedno kratko zamesite i zamotajte u prozirnu plastičnu foliju i stavite u frižider na minimalno sat vremena.
Rernu zagrejte na 200°C . Lim u kom ćete peći kolač obložite papirom za pečenje.
Pogledajte i Brzo i lako: Krempite gotove za 30 minuta
Pripremljeno testo lagano razvucite na pobrašnjenoj podlozi kako biste dobili okruglasti oblik veličine otprilike 30 centimetara pa ga prebacite na papir za pečenje.
U posudi izmešajte šećer i cimet. iseckane šljive naređajte u središte testa, a četiri centimetra od ruba neka ostane prazno. Šljive pospite šećerom i cimetom pa zarolajte krajeve prema unutra. Razmućenim žumancetom premažite rub i pospite s malo šećera.
Pogledajte i Brzo i lako: Kremasta torta sa keksom i bananama
Kolač pecite oko 45 minuta ili dok testo ne poprimi zlatnožutu boju, a šljive omekšaju.
Kad se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus