Iskoristite sezonu šljiva na pravi način i napravite ovaj ukusan kolač.

Potrebni sastojci:

Za testo:

180 g brašna 

2 velike kašike šećera

¼ čajne kašičice soli

110 g hladnog maslaca naseckanog na komadiće

¼ šolje kisele pavlake

¼ šolje hladne vode

Za nadev:

malo cimeta

75 g smeđeg šećera

½ kg zrelih šljiva, iz kojih ste izvadili koštice i iseckali ih na četvrtine (ili osmine ako su veće)

žumance umućeno sa velikom kašikom hladne vode

šećer u prahu za posipanje

Pogledajte i Najbrži voćni kolač: Lenja žena

Priprema:

Izmešajte suve sastojke, brašno, šećer i so, dodajte im ohlađeni iseckani maslac, kiselu pavlaku i vodu pa sve zajedno kratko zamesite i zamotajte u prozirnu plastičnu foliju i stavite u frižider na minimalno sat vremena.

Rernu zagrejte na 200°C . Lim u kom ćete peći kolač obložite papirom za pečenje.

Pogledajte i Brzo i lako: Krempite gotove za 30 minuta

Pripremljeno testo lagano razvucite na pobrašnjenoj podlozi kako biste dobili okruglasti oblik veličine otprilike 30 centimetara pa ga prebacite na papir za pečenje.

U posudi izmešajte šećer i cimet. iseckane šljive naređajte u središte testa, a četiri centimetra od ruba neka ostane prazno. Šljive pospite šećerom i cimetom pa zarolajte krajeve prema unutra. Razmućenim žumancetom premažite rub i pospite s malo šećera.

Pogledajte i Brzo i lako: Kremasta torta sa keksom i bananama

Kolač pecite oko 45 minuta ili dok testo ne poprimi zlatnožutu boju, a šljive omekšaju.

Kad se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa