Ne morate kupovati velike količine kupusa, tražiti odgovarajuću burad, trošiti mnogo vremena na kiseljenje - kupus u manjim količinama možete ukiseliti i u teglama. 

Pogledajte i Moćni kiseli kupus - štiti od raka, pomaže varenju, jača imunitet

Potrebno je:

1 srednja glavica kupusa (oko 1,5 kg)

1 1/2 kašika soli

1 kašika kima (po želji)

Najpre dobro operite ruke i sterilišite tegle (ili jednu veću teglu od 2 litra)

Skinite spoljne listove kupusa i izvadite srce. Kupus izrendajte ili iseckajte na tračice.

Kupus prebacite u veću posudu, posolite ga i dobro promešajte. Po želji možete dodati i kim.

Prebacite kupus u teglu, pritisnite pesnicom i dodajte tečnost ako je ostala u posudi u kojoj ste  mešali so i kupus.

U manju teglu stavite kamen, a zatim je stavite u veću teglu s kupusom. Na taj način će kupus uvek biti u tečnosti. Preko otvora tegle stavite tkaninu i zategnite gumicom. Kroz tkaninu će prolaziti vazduh, ali u kupus neće ući prašina ili insekti.

U naredna 24 sata nekoliko puta pritisnite manju teglu s kamenčićima i tako će kupus ispuštati tečnost. Ako nakon isteka 24 sata tečnost ne prelazi preko kupusa, rastvorite kašičicu soli u čaši vode i sipajte u teglu s kupusom dovoljno da prekrije povrće. 

Dok traje fermentacija, držite kupus na sobnoj temperaturi van domašaja direktne svetlocti i povremeno ga pritiskajte da bude u tečnosti.

S obzirom da je ovo manja količina kupusa, fermentacija će trajati kraće, pa možete probati kupus već nakon 3 dana i proveriti da li je ukiseljen, a možete ga kiseliti i duže od nedeljeu dana, u zavisnosti od kiselosti koju želite.

Ako je dovoljno kiseo, sklonite teglu s kamenčićima, zatvorite teglu s kupusom pravim zatvaračem i stavite u frižider. U frižideru ga možete čuvati i duže od mesec dana, dok god vam se sviđa ukus.

Ukoliko primetite buđ, odmah je uklonite, ali je pena znak zdravog kupusa i neće ugroziti proces kiseljenja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa