Svi uživamo u ovoj hrani, iako spada u kategoriju brze hrane i poznato je da da je bogata kalorijama. Tako, na primer, jedno parče pice bogatijeg fila može da sadrži i 311 kalorija. 

Pogledajte kako se naše telo bori s ovom hranom. 

Prvih 10 minuta nakon jela

Prvi zalogaj aktivira centar za zadovoljstvo u mozgu, ali što se više bližimo koricama, to je manji užitak.  Ipak, pljuvačne žlezde oslobađaju enzime koji nam pomažu da ugljene hidrate pretvorimo u šećer, što telo koristi kao gorivo. 

Od 10 do 15 minuta nakon jela

Šećer dolazi do krvnog sistema, iako masti i proteini delimično usporavaju ovaj talas. U ovom periodu se osećate tromo i umorniji ste nego što ste bili pre jela, a vaš stomak može početi da se nadima pošto se hrana u njemu još uvek vari.  Ukoliko ste veoma brzo jeli, ili ste osetljivi na neku namirnicu koju je sadržalo ovo parče, vaš stomak može ispuštati zaostale gasove.

Pogledajte i 6 namirnica koje smanjuju nadutost stomaka

15 do 20 minuta nakon jela

Sada se većina ugljenih hidrata nalazi u vašem krvotoku, što će dovesti do rada pankreasa koji će pokušavati da zaustavi sav taj šećer lučeći insulin koji pomaže vašim ćelijama da pokupe višak šećera i iskoriste ga kao gorivo. Međutim, ukoliko ste pojeli više od dva parčeta pice, ove ćelije su već pokupile sve što mogu, te će višak šećera ostati u krvi.  Ovako povišen nivo šećera može dovesti do mnogih problema (slaba cirkulacija, kardiovaskularne bolesti), što je, između ostalog i jedan od razloga zašto lekari ne preporučuju dijete koje su bogate šećerima.  Najzad, sav šećer završava u jetri i pretvara se u mast. 

Šta se dešava u telu kada pojedete parče pice?
Profimedia/Shutterstock attachment-sta_se_desava_kad_pojedete_picu_2

30 minuta nakon jela

Ukoliko se niste prejeli, što vaš može dovesti do osećaja umora, osećaćete se sito. Telo prestaje da luči grelin koji je poznatiji kao hormon gladi, zbog čega se sada osećate sito i zadovoljno.  Međutim, kako se pica i dalje razlaže u našem ogranizmu, nivo triglicerida u krvi se povećava, što utiče veoma negativno na ljude koji već imaju zdravstvenih problema i povišene masnoće u krvi. 

Pogledajte i 5 prirodnih lekova protiv visokog nivoa triglicerida

45 do 60 minuta nakon jela

Krvni pritisak se blago povećava, te može da utiče negativno na srčane bolesnike. Međutim, nivo leptina je veoma visok, zbog čega više i ne razmišljate o hrani. Sada bi trebalo da imate dovoljno energije. 

3 do 4 sata nakon jela

Nakon nekoliko sati, krvni pritisak se normalizuje, šećer u krvi se stabilizuje, a hormon koji nagoveštava glad počinje ponovo da se luči. Ipak, nivo triglicerida i dalje oscilira, zbog čega se preporučuje da pojedete nešto što nema mnogo masti. 

Kasnije

Ukoliko nemate nekih većih zdravstvenih tegoba, parče pice s vremena na vreme vas neće ubiti. Pica ne utiče mnogo na težinu, jer je dokazano da se težina povećava samo za onoliko koliko teži parče.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa