Proso je žitarica koja je bogata mnogim hranjivim materijama, vitaminima B grupe, vlaknima i mineralima od kojih su neki gvožđe, magnezijum, fosfor i kalijum. Sadrži 15% belančevina i ima blagotvorni učinak na probavu, a reguliše i crevnu floru. Takođe štiti srce, smanjuje holesterol i čisti organizam.
Pogledajte i Čudesan recept koji uklanja kamen iz bubrega
Od prosa se može napraviti prilog uz glavno jelo, varivo i prosena kaša. Prosena kaša je odličan izbor za doručak, a uz dodatak voća i začina će biti još ukusnija.
Sastojci za 1 osobu:
250 ml vode
1 jabuka
3 kašike prosa
malo soli
Priprema:
U vodu stavite jabuku iseckanu na kockice i pustite da zavri. Dodajte proso, so i šećer, pa kuvajte oko 10 minuta. Ako je potrebno, na kraju dodajte malo mleka. Umešajte cimet i po želji dodajte bademe i voće.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Kiwi.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem