Proso je žitarica koja je bogata mnogim hranjivim materijama, vitaminima B grupe, vlaknima i mineralima od kojih su neki gvožđe, magnezijum, fosfor i kalijum. Sadrži 15% belančevina i ima blagotvorni učinak na probavu, a reguliše i crevnu floru. Takođe štiti srce, smanjuje holesterol i čisti organizam.

Pogledajte i Čudesan recept koji uklanja kamen iz bubrega

Od prosa se može napraviti prilog uz glavno jelo, varivo i prosena kaša. Prosena kaša je odličan izbor za doručak, a uz dodatak voća i začina će biti još ukusnija.

Sastojci za 1 osobu:

250 ml vode

1 jabuka

3 kašike prosa

malo soli

smeđi šećer

cimet

mleko (po potrebi)

Pogledajte i 5 dobrih razloga da jedete ovsenu kašu

Priprema:

U vodu stavite jabuku iseckanu na kockice i pustite da zavri. Dodajte proso, so i šećer, pa kuvajte oko 10 minuta. Ako je potrebno, na kraju dodajte malo mleka. Umešajte cimet i po želji dodajte bademe i voće.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Kiwi.hr