Mnogo je saveta kako jesti zdravo, a nutricionisti kažu da je jedan od glavnih sastojak pravilne ishrane kuvanje kod kuće, kako bi se izbegla konzumacija brzih i neuravnoteženih obroka s nogu. Naravno, ne treba pretjerivati ni u čemu pa tako ni u namirnicama koje su etiketirane kao "zdrave". 

Na šta obratiti pažnju, ako...

Imate 20 - važan je unos kalcijuma i vitamina C koji doprinose čvrstoći kostiju jer se kosti u toj dobi još formiraju. Treba jesti bobičasto voće i agrume, pasulj, jaja, masnu ribu i zeleno povrće jer pomažu u izgradnji kostiju.

Imate 30 -  to je period kad žene koje su se na to odlučile „žongliraju“ između posla i majčinstva pa im je potrebno i puno energije, a to najviše mogu dobiti iz celovitih žitarica. Treba da unosite i dovoljno belančevina (daju osećaj sitosti) i paziti na unos alkohola (ima puno kalorija).

Pogledajte i Top 10 namirnica za zdravlje žena

Imate 40 - s približavanjem menopauze dolazi do hormonalnih promena u organizmu i gubitka mišićne mase i usporavanja metabolizma. Treba jesti orašaste plodove, posebno bademe jer su dobri za srce i integralne žitarice, a šećer treba izbaciti.

Imate 50 - nakon 50., a kod žena kad uđu u menopauzu povećava se rizik od srčanog udara, zato je važno paziti na nivo masnoće u krvi, telesnu težinu i pritisak. Savetuje se konzumacija fitoestrogena (biljne materije koje imaju slično delovanje kao ženski hormon estrogen) kojih ima u mahunarkama, soji, tofuu.

Pogledajte i Ishrana žena u skladu s godinama

Imate 60 i više - rizik od osteoporoze je visok kao i od bolesti srca te demencije. Preporučuje se konzumacija zelenog lisnatog povrća poput kelja, spanaća, blitve, brokolija, šargarepe jer smanjuju štetno delovanje slobodnih radikala. Takođe treba unositi i zdrave masnoće.  Mnoge osobe nakon sedamdesete godine gube apetit, mogući uzroci su gubitak čula mirisa ili smanjenja mogućnost kretanja. Ishrana u kasnijim godinama života treba biti raznolika i sadržavati nutrijente poput magnezijuma, vlakana, vitamina i masnoća.

Sedam saveta za zdravlje i vitalnost

Nemojte previše soliti hranu - povišen unos soli povezuje se s povišenim pritiskom, razvojem osteoporoze, a veruje se da stradaju i bubrezi. Preporučeni unos je 6 grama dnevno.

Izbegavajte prženu hranu, najviše čips i krompiriće - istraživanjem je utvrđeno da je najveći porast težine povezan s prženim krompirima.

Pogledajte i Ova hrana ublažava simptome menopauze

Pijte dovoljno vode – voda oslobađa telo od otrova. Osnovno pravilo kaže da je za unesenih 1000 kalorija potrebno oko 1000 militara, to jest jedan litar vode.

Osim vode treba piti i zeleni čaj – sadrži sastojak EGCG naučno najistraženiji sastojak zelenog čaja kome se pripisuju brojna pozitivna svojstva na zdravlje ljudi i smanjenje telesne težine.

Nakon 30. poželjno je redovno kontrolisati holesterol, krvni pritisak, mladeže, a žene bi trebalo redovno da obavljaju samopregled dojki.

Pogledajte i Kako da negujete kožu u menopauzi

Pronađite fizičku aktivnost koja vam najviše odgovara i redovno vežbajte– ima brojne pozitivne efekte, popravlja raspoloženje i držanje, pomaže u regulaciji telesne težine.

Izbegavajte proizvode s hidrogenizovanim biljnim uljima jer su izvor štetnih trans masnih kiselina. Najviše ih ima u keksu i sličnim konditorskim proizvodima, radije birajte domaće kolače.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa