Zdravlje i lepota dolaze iz tanjira, kažu nutricionisti, a ako želite da imate lep ten i čistu kožu i da u isto vreme budete bolje raspoloženi, jedite cveklu, prokelj, zimske kruške i bundevu.

Cvekla je idealna zimska hrana jer sadrži vlakna, dosta vitamina C, magnezijuma, gvožđa i fosfora. Ovi sastojci stimulišu metabolizam i eliminisanje toksina iz limfnog sistema. Koren ove biljke podiže nivo kiseonika u ćelijama, što je čini idealnom namirnicom za anemične osobe, a ujedno utiče i na to da ten bude lepši i čišći.

Pogledajte i Magični kvas od cvekle - čisti jetru, sprečava rak, reguliše krvni pritisak

Prokelj je bogat vitaminom E, antioksidansima i gvožđem. Sadrži i proteine koji jačaju imuni sistem, ali i folnu kiselinu, cink i magnezijum koji poboljšavaju kvalitet kose.

Zimske kruške stimulišu varenje i čišćenje organizma. Budući da su izuzetno bogate vlaknima, s lakoćom održavaju nivo šećera u krvi, pa samim tim smanjuju želju za slatkišima.

Bundeva je bogata karotenom koji blagotvorno deluje na kožu, poboljšava njenu teksturu i ublažava oštećenja izazvana spoljnim faktorima. Sadrži dosta kalijuma, vitamina B, ali i cinka koji održava visok nivo kolagena i sprečava pojavu akni.

Pročitajte i Lekovita svojstva bundeve

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: novosti.rs