Donosimo vam 10 pravila koja će vam pomoći da izbegnete sve zamke i nejasnoće u receptima i napravite odlične kore za tortu.

1. Pažljivo izmerite potrebne količine i proverite količine koje su date u različitim, nestandardnim merama. Vodite računa da su kašike, šolje, čaše i sl. različitih zapremina.

2. Proverite da li su jaja sveža. To ćete najlakše učiniti ako ih stavite u dublju posudu sa hladnom vode – sveža jaja će potonuti, a statra plivati na površini vode.

Pogledajte i Najčešće greške u pripremi kora za tortu

3. Razdvojite pažljivo žumance od belanca jer i najmanji trag žumanca sprečava da se belanca umute u čvrst snijeg.

4. Kad pripremate koru, belanca najpre umutite u čvrst sneg, a zatim postepeno dodajte šećer. Ostale sastojke za koru pažljivo sjedinite varjačom sa snegom od belanaca. Ukoliko se masi za koru sneg dodaje na kraju, to nikad ne treba činiti mikserom – mikser će razbiti mehuriće vazduha i kora neće biti laka i vazdušasta.

5. Smesa žumanaca, šećera i belanaca veoma je osetljiva. Čim je napravite, odmah je pecite.

Pogledajte i 6 trikova za savršenu tortu

6. Ispečenu koru za tortu lako ćete preseći na vodoravne listove ako se kora hladi duže od tri sata. Koru je najbolje seći i filovati dan nakon pečenja. Postoje dva načina sečenja kore:

a) oštar nož zabodite vodoravno do centra kore i okrećite koru

b) zasecite nožem koru sa strane (vodoravno), rez omotajte tankim, čvrstim koncem i stežite krajeve konca

7. Pečeno testo nemojte odmah da vadite iz kalupa, već ga malo prohladite. Rubove testa, tj. kore, odvojite tankim nožem od zidova kalupa i pažljivo istresite.

8. Da li je testo pečeno – proverite zabadanjem čačkalice u koru. Ako je čačkalica suva i čista, kora je pečena.

9. Pleh za pečenje kore podmažite i pospite brašnom samo po dnu. Ne podmazujte i ne posipajte brašnom stranice posude, ukoliko recept to izričito ne nalaže.

10. Ne otvarajte vrata rerne sve dok ne prođe pola vremena neophodnog za pečenje kore.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Doznajemo.com