Donosimo vam 10 pravila koja će vam pomoći da izbegnete sve zamke i nejasnoće u receptima i napravite odlične kore za tortu.
1. Pažljivo izmerite potrebne količine i proverite količine koje su date u različitim, nestandardnim merama. Vodite računa da su kašike, šolje, čaše i sl. različitih zapremina.
2. Proverite da li su jaja sveža. To ćete najlakše učiniti ako ih stavite u dublju posudu sa hladnom vode – sveža jaja će potonuti, a statra plivati na površini vode.
Pogledajte i Najčešće greške u pripremi kora za tortu
3. Razdvojite pažljivo žumance od belanca jer i najmanji trag žumanca sprečava da se belanca umute u čvrst snijeg.
4. Kad pripremate koru, belanca najpre umutite u čvrst sneg, a zatim postepeno dodajte šećer. Ostale sastojke za koru pažljivo sjedinite varjačom sa snegom od belanaca. Ukoliko se masi za koru sneg dodaje na kraju, to nikad ne treba činiti mikserom – mikser će razbiti mehuriće vazduha i kora neće biti laka i vazdušasta.
5. Smesa žumanaca, šećera i belanaca veoma je osetljiva. Čim je napravite, odmah je pecite.
Pogledajte i 6 trikova za savršenu tortu
6. Ispečenu koru za tortu lako ćete preseći na vodoravne listove ako se kora hladi duže od tri sata. Koru je najbolje seći i filovati dan nakon pečenja. Postoje dva načina sečenja kore:
a) oštar nož zabodite vodoravno do centra kore i okrećite koru
b) zasecite nožem koru sa strane (vodoravno), rez omotajte tankim, čvrstim koncem i stežite krajeve konca
7. Pečeno testo nemojte odmah da vadite iz kalupa, već ga malo prohladite. Rubove testa, tj. kore, odvojite tankim nožem od zidova kalupa i pažljivo istresite.
8. Da li je testo pečeno – proverite zabadanjem čačkalice u koru. Ako je čačkalica suva i čista, kora je pečena.
9. Pleh za pečenje kore podmažite i pospite brašnom samo po dnu. Ne podmazujte i ne posipajte brašnom stranice posude, ukoliko recept to izričito ne nalaže.
10. Ne otvarajte vrata rerne sve dok ne prođe pola vremena neophodnog za pečenje kore.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Doznajemo.com
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem