I dok neke namirnice (krompir, jaja i povrće) nikako ne trpe podgrevanje, neke ostatke od bogate svečane trpeze možete učiniti ukusnima i toplima. Donosimo 5 trikova za grejanje omiljenih jela.

1. Sarma

Svi znamo kako je sarma još ukusnija ako je jedemo idući dan. Ali kako bismo je mogli jesti u nekoliko navrata vrlo je važno da je do iduće konzumacije čuvamo u frižideru.

- U lončić izdvojite onoliko koliko ste planirali pojesti, pa ga stavite na laganu vatru i poklopite.

- Kako bi se meso sarme potpuno ugrejalo, da se pirinač ne raskuva, a sarma zagori, dodajte malo vode i ostavite da prokuva par minuta.

2. Pečeno meso

Odresci od mesa ili pečenje mnogi vole da jedu hladno, ali ako želite da pojedete još jedan topli praznični obrok upotrebite ovaj trik.

- Zagrejte rernu na 100 do 150 stepeni i u pleh za pečenje stavite malo ulja.

- Odrezak od debljine oko 2,5 centimetara treba se peći oko 20 do 30 minuta.

- Za brzinsko podgrevanje u tiganj stavite malo ulja i meso pecite minut do dva sa svake strane na srednjoj vatri i s poklopcem. 

Pročitajte i Kako da pečeno meso uvek bude mekano i sočno

3. Pica

Pica će u mikrotalasnoj rerni postati gnjecava, a korica žilava. Upravo zbog toga iskoristite rernu i uživaćete u hrskavoj pici.

- Zagrejte rernu na 180 do 200 stepeni.

- Na pleh stavite papir za pečenje ili vrlo malo ulja. 

- Pecite picu dok sir ne počne da reaguje na toplotu  i dobije mehuriće.

4. Pirinač

Pirinač će se u mikrotalasnoj rerni raskuvati i više neće biti ukusan. Ako želite da ponovo uživate u ukusnom prilogu, uradite sledeće.

- U lončiću zagrejte malo maslinovog ulja i na njega stavite pirinač. 

- Na srednjoj vatri kuvajte 3 do 4 minuta uz mešanje varjačom. 

- Po pirinču možete posipati i malo peršuna ili bosiljka i tako joj pojačati ukus.

Pogledajte i Tri koraka do savršeno skuvanog pirinča

5. Testenina

Testenina nije ukusna kada je hladna. Ali to ne znači da pripremljeno jelo morate baciti.

- U lonac stavite vode, ali toliko da pokrije dno pa dodajte kašiku ili dve (u zavisnosti od količine) maslinovog ulja. 

- Dodajte testeninu i na srednjoj vatri kuvajte uz neprestano mešanje oko 3 do 5 minuta, odnosno dok se testenina ne zagreje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna