Retki su pravi majstori koji mogu da naprave "savršene" palačinke. Vrlo često pravimo greške koje naizgled izgledaju kao da su nebitne, ali izgleda da je i te kako bitno paziti i na najmanje detalje. Saznajte kakve greške vi radite dok ih pečete.

Odabir brašna

Najlakše je odabrati višenamensko brašno i tada mislimo da ne grešimo. Međutim, Huffington Post piše kako slavni američki kuvar Alton Braun preporučuje da ga pomešate s brašnom za pečenje kolača. Braun tvrdi da će zbog toga smesa biti mnogo bolja.

Važite sastojke

Ako želite odlične palačinke ne možete koristiti odokativne mere. Treba se držati recepta i meriti svaki sastojak. To svakako znači da ćete izgubiti više vremena na pripremu sjese, ali vredi probati.

Pogledajte i 8 najvećih grešaka u pripremi šama od belanaca

Priprema smese

Puno je lakše pripremiti smesu pre pečenja i samo krenuti s poslom kada nam zatreba, ali smesa nije ista kada jednom odstoji. Ostavite li smesu da stoji, brašno će upiti previše tečnosti i palačinke će biti deblje nego što bi trebalo.

Takođe, vrlo je važno da smesu ne mutite predugo. Svi imamo poriv da mutimo smesu toliko jako da ne ostane niti najmanja grudvica, ali to nije potrebno. Čim napravite smesu, krenite s pečenjem.

Ulje

Naučeni smo da ulje stavljamo direktno na tiganj, ali stručnjaci kažu da to nije pametan potez. Razlog tome je što je ponekad tiganj neravan pa će se ulje sakupiti u udubinama, na drugim će delovima ostati suvo. Tada imate veće šanse da se palačinka zalepi za tiganj. Umesto toga namažite celu površinu pomoću papirnog ubrusa.

Pročitajte i Pogledajte kako da očistite zagoreli tiganj (VIDEO)

Temperatura pečenja

Taiganj treba biti zagrejan, ali ako preterate palačinka će se zapeći i neće rasti. Najbolje je da odaberete srednje jaku vatru i onda ćete biti sigurni da palačinka neće zagoreti. I kada izlijete smesu ne tresite tiganj, već pustite da se donji deo do kraja ispeče pa samo okrenite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: dnevno.hr