Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koja je razlika između kiseljenja i fermentacije

Kiseljenje i fermentacija su dva prirodna metoda za očuvanje hrane. A da li znate po čemu se razlikuju?

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Razlika između kisljenja i fermentisanja:

Iako daju različite produkte, postoje izvesne sličnosti između ovih metoda koje mogu izazvati zabunu. Kiseljenje podrazumeva natapanje hrane u kiselu tečnost kako bi se dobio kiselkast ukus. Za razliku od toga, kada se hrana fermentiše, kiseo ukus je rezultat hemijske reakcije između šećera u hrani i prirodno prisutnih bakterija a ne veštačke kiseline.

Pogledajte i 5 recepata za jela sa kiselim kupusom

Nešto više o kiseljenju:

Kiseljenje je metod očuvanja hrane prirodnim putem, koji funkcioniše tako što se hrana potopi u rastvor kiseline, kao što je na primer sirće. Ovakav postupak menja i ukus i strukturu hrane. Takođe, ova metoda uključuje i upotrebu toplote koja uništava rast mikroorganizama. 

Najbrži i najlakši način je brzo kiseljenje, upotrebom sirćeta sa šećerom, solju, a ponekad i različitim vrstama lekovitog bilja. Lekovito bilje može da se prokuva do tačke ključanja a potom nakratko prelije hrana koju kiselite kako bi upila sokove. Hrana koja se ukiseli nije fermentisana jer ne proizvodi isti probiotik i enzimske kvalitete kao fermentisana hrana. 

Pogledajte i Sve blagodeti fermentisane hrane

O fermentisanju: 

Fermentacija, s druge strane, ne podrazumeva i ne zahteva dodavanje kiseline ili pak temperaturu i može se postići korišćenjem samo jedne činije i soli. Ovo je jedan od najstarijih i najosnovnijih metoda očuvanja hrane. Proces fermentacije traje duže nego nego kisljenje i menja ukus, boju i teksturu hrane. Voće i povrće sadrži prirodne bakterije koje, kada nema vazduha, mogu sprečiti rast drugih mikroba koji izazivaju propadanje i kvarenje hrane. Tokom fermentacije, ove prirodne bakterije pretvaraju ugljene hidrate i šećere iz hrane u kiselinu koja je idealna za očuvanje hrane. 

S obzirom na prisustvo kiseline koja nastaje tokom procesa fermentacije, domaća hrana fermenitsana na prirodni način može biti kategorisana i kao ukiseljena i kao fermentisana. U fermentisanu hranu ubrajamo kiseli kupus, napitak kombuča, kimči, jogurt od kokosa, miso i tempeh.  

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti