Povećanje masnoće u krvi su jedan od značajnih uzroka poremećaja cirkulacije. Mnoga ispitivanja pokazala su da postoji povezanost između preteranog unosa masti putem hrane i pojave srčanih bolesti povezanih sa cirkulatornim smetnjama.

Masti unesene u razumnim količinama nisu štetne, a pojedine mogu čak i da doprinesu prevenciji problema sa cirkulacijom krvi. Masti koje se nalaze u sardeli, skuši, haringi, tuni i lososu pomažu nestanak ateroma ili sitnih plakova koji prethode nastanku ateroskleroze. Ako se zasićene masne kiseline (maslac, životinjska mast) u kuvanju zamene mononezasićenim masnim kiselinama (maslinovo ulje) ili polinezasićenim (suncokretovo ulje) smanjiće se vrednosti lošeg holesterola u krvi.

Pogledajte još i Uzimajte dve kašike ovog sirupa dnevno i salo sa stomaka će nestati

Dokazano je i da beli i crni luk, kao i crvena paprika sprečavaju "udruživanje" krvnih pločica trombocita, osnovnih komponenata u zgrušavanju krvi, ali i potencijalno opasnih elemenata za nastanak tromboze krvnih sudova. Za te namirnice dokazano je da kod osoba koje ih koriste utiču na smanjenje krvnog pritiska i vrednosti holesterola u krvi.

"Prijatelji" arterija i krvnih sudova su i žitarice, voće i povrće. Ove namirnice svojim vlaknima vezuju holesterol iz hrane i olakšavaju njegovo izlučivanje putem creva. Žitarice, semenke i pšenične klice predstavljaju i dobar izvor vitamina E, koji antioksidativnim delovanjem suzbija štetne uticaje slobodnih radikala i usporava "starenje" ćelija krvnih sudova.

Pogledajte još i Ova 3 napitka vam mogu pomoći da dovedete liniju do savršenstva

Primer jelovnika

Doručak i međuobrok. Ujutro pojedite dva integralna dvopeka sa nemasnim mlečnim namazom i dijetalnim džemom. Za međuobrok odaberite energetski štapić sa žitaricama, a posle podne neki napitak koji sadrži probiotike.

Ponedeljak

Ručak: salata od rukole, breskve, jabuke uz kuvani kus kus i proso (200 g), 2 kivija, čaša oligomineralne vode sa magnezijumom.

Večera: ćuretina pečena na teflonu (100 g), kuvana cvekla sa leblebijama (100 g), kukuruzni hleb (80 g), šaka lešnika i oraha, čaj od mente.

Utorak

Ručak: špageti sa mesom (100 g), salata od sveže šargarepe (250 g), kruška, čaša crnog vina.

Večera: supa sa testeninom (50 g), pileća prsa na žaru (200 g), salata od paradajza, šargarepe, rukole i zelene salate (250 g), ražani hleb (80 g), salata od šumskog voća, čaša crnog vina.

Sreda

Ručak: testenina sa začinima, peršunom i belim lukom (120 g), sirovi karfiol i brokoli (80 g), pomorandža, čaša soka od borovnice.

Večera: varivo sa pirinčem (50 g) i povrćem (200 g), sveži sir (100 g), salata od rukole i paradajza (150 g), integralni hleb sa semenkama (80 g), šaka badema, čaj od kamilice.

Četvrtak

Ručak: pečena ćuretina sa roštilja (100 g), za salatu kuvano sočivo i sirovi komorač (80 g), voćna salata.

Večera: pileća supa sa rezancima (100 g), kuvani bob sa artičokama i graškom (100 g), kukuruzni hleb (80 g), puding od vanile, čaj od lipe.

Petak

Ručak: špageti sa tikvicama (100 g), salata od paradajza, šargarepe i zelene cikorije (100 g), jedna kruška, sok od jabuke.

Večera: pečena riba (100 g), krompir salata (100 g), ražani hleb (80 g), kompot od trešanja.

Subota

Ručak: dimljena orada (ili druga riba po izboru) sa krompirom, kuvana blitva (200 g), pomorandža, čaša oligomineralne vode.

Večera: varivo sa leblebijama (100 g), barena piletina (100 g), kukuruzni hleb (80 g), jedna jabuka, čaj od koprive.

Nedelja

Ručak: rolovana ćureća prsa u sosu od limuna (100 g), palenta (70 g), mešana salata (200 g), banana, zeleni čaj.

Večera: riblja čorba (150 g), barena kopriva (100 g), ražani hleb (80 g), kesten-pire, čaj od mente.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Novosti