Nana
Nanaje biljka koja se obično koristi za smirivanje želuca u formi čaja, ali je takođe i jako popularan prirodni lek za glavobolje. Umesto da ga pijete kao čaj, nanesite esencijalno ulje nane direktno na kožu temena. Svega nekoliko kapljica će biti dovoljno kako biste otpustili bol.
Pogledajte i Rešite se glavobolje u sekundi uz pomoć soli i limuna
Valerijan
Obično se koristi kao "uspavljivač" jer ima efekte za smirenje i opuštanje. Čini se kako je posebno učinkovit za migrene. Razlozi zašto pomaže su pomalo nejasni, ali možda zbog umirujućih efekata koji deluju i na centralni živčani sistem - odakle i dolazi ozbiljna bol.
Lavanda
Još jedan popularan prirodni lek za glavobolju. Ova biljka specifičnog mirisa koristi se u malim jastučićima i vrećicama pa polaže na čelo. Takođe, dobra alternativa je i kupka u lavandinom bilju, a možete se i inhalirati lavandinim uljem (ili ga kao i pepermintovo, nanositi direktno na izvor boli).
Pogledajte i Pravilnom ishranom protiv glavobolje
Korijander
U antičkim kulturama korijander se često koristio za tretiranje glavobolja i migrena. Najčešće se koristi kao inhalativno sredstvo, ali možete od njega i napraviti jako ukusan čaj.
Kadulja
Kadulja je posebno dobra za konzumaciju nakon obilnim prazničnih ručkova (ili nakon konzumacije puno životinjskih proizvoda) jer odlično deluje na probavu! Takođe, odlična je i za hormonske glavobolje uz koje obično dolaze valunzi. Veće doze kadulje uspešno su korišćene kao tretmani za glavobolje i migrene koje se javljaju zbog veće izloženosti radijacijama.
Pogledajte i Prirodni lek za glavobolju
Đumbir
Koren đumbira se već vekovima koristi kao medicinska biljka. Posebno je dobar i efektivan za smanjenje glavobolja koje se javljaju usled prehlada, virusa i upala sinusa. Đumbir kontroliše upale i može itekako smanjiti bol povezanu s migrenama. Predlažemo da ga stavite u čaj ili se njime inhalirate. Obe varijante efektivno smanjuju intenzitet glavobolja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus