Flavonoidi koji se nalaze u ovoj “superhrani” pomažu telu u borbi protiv bolesti, kažu naučnici.
Konzumiranjem brokolija na svaka tri dana možete ojačati imuni sistem i suzbiti zapaljenja.
Pogledajte i Šta će se desiti ako jedete đumbir svaki dan?
Naučnici veruju da su na korak do stvaranja genetski modifikovanog zelenog povrća sa višim dozama fenola.
“Fenoli imaju odlična antioksidansna svojstva i sve je više dokaza da su ključni za borbu protiv zapaljenja u organizmima sisara”, kaže genetičar dr Džek Juvik sa Univerziteta u Ilinoisu.
“Ljudi čija se ishrana sastoji od namirnica bogatih fenolima u manjem su riziku od zapaljenskih bolesti”.
Pogledajte i Šta se dešava sa telom ako svaki dan jedete seme lana
Fenoli su bezukusni i stabilni, što znači da ih ne uništava visoka temperatura. Kada ih unesemo, telo ih apsorbuje i šalje u određene telove tela ili koncentriše u jetru.
Oni se potom šire krvotokom i smanjuju zapaljenja antioksidansnom aktivnošću.
Čovekov organizam sam ne proizvodi fenole, što znači da ih unosimo ishranom. Najbolji izvor su kupusnjače, a lekari preporučuju da ih jedete na svaka tri dana.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Kolač sa jabukama i krem sufleom
Bezglutenski kukuruzni hleb
Domaći sok od dunja
Mini pice od lisnatog testa sa piletinom
Posni čokoladni kolač sa višnjama