Flavonoidi koji se nalaze u ovoj “superhrani” pomažu telu u borbi protiv bolesti, kažu naučnici. 

Konzumiranjem brokolija na svaka tri dana možete ojačati imuni sistem i suzbiti zapaljenja. 

Pogledajte i Šta će se desiti ako jedete đumbir svaki dan?

Naučnici veruju da su na korak do stvaranja genetski modifikovanog zelenog povrća sa višim dozama fenola. 

“Fenoli imaju odlična antioksidansna svojstva i sve je više dokaza da su ključni za borbu protiv zapaljenja u organizmima sisara”, kaže genetičar dr Džek Juvik sa Univerziteta u Ilinoisu. 

“Ljudi čija se ishrana sastoji od namirnica bogatih fenolima u manjem su riziku od zapaljenskih bolesti”. 

Pogledajte i Šta se dešava sa telom ako svaki dan jedete seme lana

Fenoli su bezukusni i stabilni, što znači da ih ne uništava visoka temperatura. Kada ih unesemo, telo ih apsorbuje i šalje u određene telove tela ili koncentriše u jetru. 

Oni se potom šire krvotokom i smanjuju zapaljenja antioksidansnom aktivnošću. 

Čovekov organizam sam ne proizvodi fenole, što znači da ih unosimo ishranom. Najbolji izvor su kupusnjače, a lekari preporučuju da ih jedete na svaka tri dana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa