Kafa je deo naše svakodnevnice, i verovatno možete na prste jedne ruke da nabrojite osobe iz vašeg okruženja koje ne piju kafu. U bilo koje doba dana, nekad i noći, na različite načine pripremljena, u različitom ambijentu i sa uvek drugačijim društvom, postala je ritual. Ispijamo je s ljubavlju i jedva čekamo taj prvi gutljaj, pa makar nam to bila i treća tog dana.
Preterivati ne treba, ne samo zbog zdravlja nego i zbog toga što ćemo vrlo brzo pokazati svoj karakter - a to ponekad treba uraditi postepeno i polako.
Saznajte i Ovom greškom kafi kvarimo ukus
Zašto volimo kafu?
Naučnici sa Harvarda utvrdili su da genetika odlučuje ko će voleti kafu, a ko ne, odnosno razlike u DNK. Kako ćemo reagovati na kofein zavisi upravo od gena. Tačnije, njihovih osam varijanti.
Bez preteranog uplitanja u naučne dokaze, kafu volimo iz ličnih razloga. Ona nam bistri um, jer kofein utiče na našu budnost. Sveži smo, aktivni, a na to utiče i činjenica da nam podiže krvni pritisak. Samim tim, ona utiče i na naše dobro raspoloženje.
Pristupamo joj i kada se odlučujemo za dijetu, jer je čest slučaj da ubrzava metabolizam, potpomaže čišćenje organizma i povećava izdržljivost tokom treninga. Svakako, u kafi uživamo, jer nam prija posle napornog dana, kada želimo da se opustimo i da se posvetimo sebi. Volimo da pijemo i u društvu, jer su to trenuci zabave i druženja, kada pimalo tračarimo, a pomalo pričamo o ozbiljnim temama.
Pročitajte i Koliko šoljica kafe je zdravo piti na dan?
Kakva kafa - takav karakter
Dok uživate u jednom od omiljenih napitaka na svetu, sigurno ne razmišljate o tome šta vaš izbor govori o vašem karakteru. Sledeći put kada se na nakim izađete na kafu obratite pažnju na porudžbinu.
Domaću crnu kafu rado ispijauju osobe koje čvsto stoje na zemlji i veoma su jednostavne. Ponekad mogu da budu ćudljive i tihe.
Instant kafu biraju oni koji ne vole mnogo da rade, kao i oni koji svoje obaveze ne izvršavaju na vreme.
U kratkoj espresso kafi uživaju oni za koje je život stalna avantura, puna adrenalina. Ove osobe veruju da nema vremena za dugo uživanje u kafi, jer se time propuštaju važnije stvari u životu.
Kremaste kafe poput kapućina vole onu koji vole da imaju kontrolu nad situacijom. Takođe, oni su pravi uživaoci, jer je za njih ispijanje ovog napitka pravi ritual tokom koga ne vole da budu prekidani.
Ljubitelji kafe sa mlekom vole da usrećuju drugem ali često ne brinu dovoljno o sebi. Tako, makijato kafu biraju radoznaje osobe, koje vole da isprobavaju razne stvari. Ponekad umeju da budu previše zahtevne. Avantura i život punim plućima njihova su shvatanja života.
Dupli espreso sa mlekom ili šlagom piju osobe gvozdenog karaktera koje samo deluju krhko. Odlučne su i znaju šta žele u životu.
Slatke napitke, ledene kafe i druge mešavine piju osobe za koje mnogi kažu da nikada neće odrasti. Ukoliko birate moku sa cimetom i šlagom, jasno je da ste ujedno i veoma izbirljiva osoba koja voli sve konce držati u svojim rukama.
Reci mi odakle si - reći ću ti kakvu kafu piješ
Italijani se smatraju pravim poznavaocima espreso kafe, posebno one kraće varijante. Pije se u dva, tri gutljaja, brzo i često. Ukoliko posle 11 sati naručite kafu sa mlekom, velike su verovatnoće da ćete izazvati podsmeh.
Suprotno italijanima, Etiopljani piju kafu čak i po nekoliko sati. Kolevka ove biljke osim tradicionalnog uživanja, ima u ponudi i uobičajno ispijanje kafe u restoranima i kafićima, ali draž je u samoj pripremi, oblačenju i posluživanju kafe na ovaj poseban način nikako se ne propušta.
Pročitajte i Odličan trik: Kako da vam kafa duže ostane vruća
Skandinavci su među grupom stanovnika koji najviše piju kafu. Osim što se pije na svaka dva do tri sata, uz nju se grickaju i slatka peciva, kolači i torte. Neobično je to što Norvežani i Šveđani kafu kuvaju sa jajetom.
Brazilci su takođe velike kafopije. Obavezno je da bude slatka tj. zašećerena. Ne poznaju gorak ukus kade, ali isto tako ni ledenu, pa se mogu naći u šoku ukoliko ovo bude vaša porudžbina.
Ukoliko se susretnete sa Beduinima na Bliskom Istoku, točiće vam crnu tečnost dok ih god ne zaustavite. Ipak, postoji pravilo kako se to radi - lagano protresite šoljicu i vratite je svom domaćinu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Bastabalkana.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem