Iako so daje hrani bolji ukus i neizostavni je sastojak mnogih obroka, preterano korišćenje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema...
A da li vi spadate među one ljude kojima nikada nije dovoljno soli?
Pročitajte i Prirodne zamene za so
Ako je vaš odgovor potvrdan, možda je vreme da smanjite količinu soli koju koristite ili da u potpunosti uklonite so iz spiska začina.
Visok krvni pritisak
Kada se unosi u velikim količinama svakodnevno, so ima loš uticaj na srce i krvne sudove, pa je logično nastajanje visokog pritiska.
Pročitajte i So kao pomoć protiv migrene
Problemi sa bubrezima
Zbog velike količine soli, a samim tim i natrijuma u bubrezima može doći do formiranja peska ili čak i kamenja.
Osećaj naduvenosti
So u organizmi sakuplja tečnost, pa se samim tim stvara neprijatna nadutost koju verovatno osećate nakon obilnog i slanog ručka ili večere. Pored toga uporava metabolizam, što nikako nije dobro, pa čak i ako imate nemate problem sa kilogramima.
Prevelika žeđ
Iako posle slane hrane popijete čašu vode ili osvežavajućeg pića, vaš organizam će i dalje tražiti tečnost kako biste ugasili žeđ. Ako ne možete da odolite slanim čipsevima i sličnim namirnicama, pijte deosta vode kako bi se so izbacila. Ako vam osećaj žeđi ne prestaje, možda je u pitanju dijabetes, pa je potrebno obratiti se lekaru.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: zenskimagazin.rs
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu