Kruška se, baš kao i jabuka i dunja, svrstava u porodicu ruža. Postoji nekoliko hiljada vrsta krušaka, a svaka vrsta je drugačijeg oblika, boje, veličine, ukusa. 

Iako se od njih pravi vrlo kvalitetna rakija a koriste se i u kompotima, pekmezima i kao konzervirani voćni proizvodi, preporučuje se da kruške konzumirate što ćešće jer su jako bogate vitaminima B grupe. Oni pak pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer "hrane" živčani sistem i učestvuju u procesu dobijanja energije iz ugljenih hidrata.

Pogledajte i Kruške u službi čuvara zdravlja vašeg srca

To da bi kruške trebalo da budu pri samom vrhu kada je reč o izboru voća, govori i činjenica da su odličan izvor topivih vlakana. Sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Takođe su bogat izvor bakra, fosfora i kalijuma, a u manjim količinama sadrže kalcijum, hlor, gvožđe, magnezijum, natrijum i sumpor.

Jedna kruška srednje veličine ima manje od 100 kalorija

Osim što prirodno regulišu nivo šećera u krvi što ih čini idealnom dijetnom namirnicom, imaju i preventivno delovanje na bolesti srca i krvnih sudova jer snižavaju nivo štetnog holesterola i deluju na apsorpciju žučnih kiselina. 

Holandski naučnici utvrdili su da je funkcija pluća najbolja kod osoba koje redovno jedu kruške (kao i jabuke, koje takođe sadrže kvercetin). Osim toga, svakodnevna konzumacija ovog voća značajno snižava rizik od pojave astme. 

Osim toga, zanimljivo je da kruške Vilijamovke sadrže velike količine kalcijuma i gvožđa u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u ishrani žena iznad 40 godine.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: zdrava krava