1. Kako očistiti crni luk, a ne rasplakati se?
Jedan od načina jeste da crni luk pola sata pre seckanja staviti u fridžider i da uvek koristite oštar nož.
2. Kako se skidaju fleke od crnog vina i kafe?
Jedan od načina kako da skinete fleke od crnog vina je da upotrebite penu za brijanje. Malo pene za brijanje stavite na fleku, sačekajte i isperite.
Drugi i jednostavniji način je ako odmah po posipanju stavite na mrlju mleko, sačekajte i isperite vodom! Ništa lakše!
Kafa i bela košulja? Odmah isperite hladnom vodom. Ako se fleka osušila onda potopite u toplu vodu sa malo glicerina.
PROČITAJTE JOŠ: Kako da uklonite fleke sa stolnjaka
3. Koji je osnovni recept za palačinke?
2 jajeta
200 g brašna
300 ml mleka
100 ml kisele vode
kašičica vanilinog šećera
na vrh kašičice soli
1. Najpre umutite jaja mikserom i dodajte polovinu količine brašna i nastavite da mutite. Postepeno dodajte polovinu količine mleka, a zatim ostatak brašna. Dobro umutite vodeći računa da nema grudvica. Dodajte ostatak mleka, kiselu vodu i ulje. Dobro promešajte smesu da se ujednači. Neka pre pečenja testo odstoji bar 15 minuta.
2. Smesu sipajte u tiganj u kome se već zagrejalo ulje. Dovoljno je da smesa prekrije celu površinu tiganja. Jednu stranu pecite dok se gornja strana ne ispeče (da se ne vidi da je testo "živo"). Okrenite palačinku i pecite sa druge strane dvostruko kraće.
PROČITAJTE JOŠ: 3 proverena trika za najukusnije palačinke
4. Šta uraditi ako ste presolili jelo?
I najboljim domaćicama se dešava da presole jelo! Ništa strašno - u presoljeno jelo možete da ubacite i jednu do dve kriške krompira, koje ćete izvaditi pre služenja jela. Krompir će neutralizovati so. Ili pak par kriški jabuke - kuvajte u presoljenom jelu 10- tak minuta, pa je izvadite!
PROČITAJTE JOŠ: Kako se pravilno odlaže pribor nakon jela
5. Kako očistiti rernu bez upotrebe hemikalija?
Za čišćenje rerne pripremite: sodu bikarbonu, vodu, gumene rukavice, krpu, bočicu za sprej, alkoholno sirće.
Najpre iz rerne izvadite sve rešetke. Zatim napravite pastu, tako što ćete u posudi promešati pola šolje sode bikarbone sa 3 kašike vode. Stavite gumene rukavice i pastom ravnomerno istrljajte rernu, ali ne po grejačima. Ostavite nanesenu sodu bikarbonu da prenoći.
Nakon 12 sati, krpom obrišite osušenu sodu bikarbonu.
U bocu sa raspršivačem stavite alkoholno sirće i poprskajte po rerni. Kada se sjedini sa preostalom sodom, sirće će napraviti penu. Krpom sklonite penu i ponavljajte postupak sve dok još ima ostataka sode bikarbone u rerni. Stavite još vode ili sirćeta na krpu i trljajte dok vaša rerna ne zablista.
6. Kako se pravilno postavlja sto?
U sredini se nalaze tanjiri, poređani onako kako se služe jela (predjelo, supa, jelo). Nož se postavlja sa desne strane tanjira, a viljuška sa leve. Kašika ide sa desne strane noža sa spoljne strane. Drške escajga moraju biti okrenute prema ivici stola, a oštrice prema tanjiru. Ukoliko služimo ribu kao predjelo potrebno je postaviti poseban pribor za ribu, i to viljuška levo od tanjira sa spoljne strane, a nož desno, između kašike i noža za glavno jelo.
Male kašike i viljuške za desert se postavljaju sa gornje strane tanjira tako da drška bude okrenuta desnoj ruci.
U tanjir se stavljaju salvete koje su najčešće bele boje. Salvete ne predstavljaju luksuz, već služe da zaštite odeću od fleka i za brisanje ruku i usta posle jela.
Iznad tanjira se nalazi pribor za desert. Isto važi za čaše, kada se služe različite vrste vina. Od spolja ka unutra poređane čaše za vodu, belo i crno vino. Tanjirić za hleb nalazi se sa leve strane, uz koji se može staviti mali nož, koji služi za eventualno mazanje (maslac, kajmak, itd).
PROČITAJTE JOŠ: Kako se pravilno postavlja sto
7. Kako grame izmeriti kašikom ili čašom (merice)?
1 kašika soli - oko 5 g = 0,005 kg
1 velika kašika brašna - oko 10-12 g = 0,01-0,012 kg
1 velika kašika šećera - oko 15 g = 0,015 kg
1 kašika ulja - oko 10 g= 0,01 kg
1 šolja brašna - oko 150 g =0,15 kg
1 šolja šećera - oko 200 g =0,2 kg
PROČITAJTE JOŠ: Kako meriti bez vage: Šolja i kašika kao merica
8. Kako sprečiti pojavu buba u brašnu, pirinču, kukuruznom brašnu, ovsenim i ražanim pahuljicama?
Najbolji način je svu novu hranu, pre unošenja u skladište, nekoliko dana ostaviti u zamrzivaču. I obavezno ih držati zatvorene, najbolje u staklenim ambalažama.
9. Sa čim očistiti fridžider da bi neprijatan miris nestao?
Najjednostavnije rešenje leži u samo 2 sastojka - pola litre vode i pola šolje sode bikarbone. Dobro prebrišite ovom tečnošću frižider i kad vratite namirnice, ostavite na par dana pola limuna. Limun odlično kupi neugodne mirise.
PROČITAJTE JOŠ: Saveti za pravilno čišćenje frižidera
10. Kako da se hrana "ne zalepi" za tiganj?
Predlažemo vam dva načina:
Pre nego što stavite hranu na tiganj, gledajte da isti bude dobro zagrejan.
Toplota doprinosi tome da hrana osolobađa vodu, a para koja nastaje ključanjem vode sprečava hranu da se lepi za tiganj. Para zapravo odvaja hranu od ulja, što sprečava njeno lepljenje. Takođe, cvrčanje iz tiganja je znak da se ona stvara.
Drugi način podrazumeva da tiganj lepo očistite i da se pobrinete za to da hrana bude suva
Recimo, ukoliko je vaš tiganj dovoljno zagrejan, stavite malo vode na njega. Ukoliko kapljica počne da cvrči i da klizi preko površine, vaš tiganj je spreman za upotrebu. U zavisnosti od toga šta kuvate, možete jedan komadić hrane da prevučete preko tiganja kako biste videli da li će da se zalepi ili će lagano da klizi.
PROČITAJTE JOŠ: Lepi vam se hrana za tiganj? Evo kako to da sprečite
11. Kako najbrže odmrznuti pileće belo meso?
Pileće meso se brzo zamrzne, ali se dugo odmrzava. Zato, ukoliko morate odmah da pripremite jelo, meso nikako ne odmrzavajte u vrućoj vodi, već koristite mikrotalasnu rernu. Ukoliko pak imate malo više vremena, zamrznuto meso je nabolje odmrznuti u frižideru, jer je to najbolji način odmrzavanja mesa. Naravno, pri tome morate uzeti u obzir da je meso iz zamrzivača potrebno izvaditi dan ranije.
PROČITAJTE JOŠ: Saveti za pravilno zamrzavanje i odmrzavanje mesa
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem