Pre nego počnemo istraživati nova jela, pažljivo proučimo recept. Kada su nabavljeni svi potrebni sastojci i oprema, možemo početi. Ako pri ruci nemamo merna pomagala, za neka merenja možemo koristiti samo kašiku i čašu. Ali prvo sve treba izvagati ili odmeriti.
Vagu pre merenja treba "podesiti", tj. ona mora biti na nuli pre nego što počnemo meriti (i praznu posudu u koju stavljamo sastojke koje merimo, treba staviti na vagu i "podesiti" na nulu ili moramo i njenu težinu uzeti u obzir i pridodati je količini sastojka koje merimo).
Pogledajte i Kako da količine izražene u šoljama pretvorite u grame
Kada merimo tečnost, oči nam moraju biti u ravnini s oznakom na posudi ili čaši (koja mora biti na ravnoj podlozi). Ako ima više tečnosti, lagano je odlijemo pa proverimo ponovo. Ako treba još, polako dolivamo gledajući oznaku.
Kada se meri kašikom, pazimo da ne bude premalo sastojaka, a niti previše. Kašikom zagrabimo sastojak i lagano je stresemo.
Za tačno merenje u kuhinji postoje razna pomagala:
1. Kuhinjska vaga za merenje krutih sastojaka
2. Staklena ili plastična prozirna merna posuda sa zacrtanim oznakama za neke krute sastojke (npr. za brašno, pirinač, šećer), a na istoj toj posudi su i oznake za merenje tečnosti(vode, mleka, soka, ulja...)
3. Kašike za merenje:
- čajna kašika za so, prašak za pecivo i sl. sastojke koji se dodaju u malim količinama
- velika kašika za brašno, šećer, ulje, vodu i sl. sastojke kojih obično treba više
4. Čaša (engl. cup)
- mala čaša (1 dcl)
- velika čaša (2 dcl)
Pogledajte i 5 trikova za bolju organizaciju u kuhinji (VIDEO)
Preračunate mere: kašika (supena), šolja 0,25 l - grami=kilogrami:
1 kašika soli - oko 5 g = 0,005 kg
1 kašika hlebnih mrvica - oko 10 g = 0,01 kg
1 kašika otopljene masti - oko 10 g = 0,01 kg
1 kašika čvrste masti - oko 15 g = 0,015 kg
1 velika kašika brašna - oko 10-12 g = 0,01-0,012 kg
Pogledajte i Bakini saveti i trikovi za bolje snalaženje u kuhinji
1 velika kašika hlebnih mrvica - oko 15 g = 0,015 kg
1 velika kašika šećera - oko 15 g = 0,015 kg
1 kašika kakao praha - oko 10 g = 0,01 kg
1 kašika rendane čokolade - oko 15 g = 0,015 kg
1 kašika mlevenih oraha - oko 10 g = 0,01 kg
1 kašika grožđica oko 20 g = 0,02 kg
1 kašika pirinča oko 15 g = 0,015 kg
1 velika kašika maslaca ili margarina - oko 20 g = 0,02 kg
1 kašika ulja - oko 10 g= 0,01 kg
7 velikih kašika vode - oko 1 dcl = 0,1 l
6 kašika kisele pavlake - oko 1 dcl = 0,1 l
1 mala čaša (1 dcl) - oko 10 dag (100 g) = 0,1 kg
1 velika čaša (2 dcl) - oko 20 dag (200 g) =0,2 kg
2 i 1/2 dcl pirinča - oko 220 g = 0,22 kg
10 velikih kašika mlevenih oraha, badema, lešnika - oko 10 dag (100 g) = 0,1 kg
12 velikih kašika šećera u prahu - oko 10 dag (100 g) = 0,1 kg
8 velikih kašika grožđica - oko 10 dag (100 g) = 0,1 kg
2 kocke šećera - oko 10 g= 0,01 kg
1 šolja brašna - oko 150 g =0,15 kg
1 šolja šećera - oko 200 g =0,2 kg
1 šolja pšeničnog griza - oko 200 g =0,2 kg
1 šolja pirinča - oko 210 g =0,21 kg
1 šolja hlebnih mrvica - oko 150 g =0,15 kg
Pogledajte i Trikovi koji će vam pomoći da spasite upropašćeno jelo
Za merenje krutih sastojaka:
1 kg (kilogram) = 1000 g (gram)
10 dag (dekagram) = 100 g (gram)
Pogledajte i Saveti za domaćice iz 1956. godine
Za merenje tečnosti:
1 l (litra) = 1000 ml (mililitar)
1 l (litra) = 10 dcl (decilitar)
1 dcl (decilitar) = 100 ml (mililitar)
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: gric-gric.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem