Sastojci:
- 1,3 kg jagnjećih rebara
- 6 do 8 čenova belog luka
- 1,5 kašika seckanog svežeg ruzmarina
- 1,5 kašika seckane sveže majčine dušice
- 1 kašika senfa u prahu
- 1 kašika običnog senfa
- 1 kašika meda
- 60 ml maslinovog ulja
- 2 do 3 kašičice morske soli
- sveže mleveni crni biber, po ukusu
Recept za jagnjeće kotlete sa belim lukom:
Kako biste pripremili kotlete, prvo napravite marinadu. Sitno iseckajte beli luk i ubacite ga u posudu. Iseckajte majčinu dušicu i ruzmarin pa dodajte belom luku. Umešajte senf u prahu, običan senf, med, so, biber i maslinovo ulje, pa dobro promešajte.
Zatim pripremite kotlete. Počnite sa celim jagnjećim kareom. Oštrim nožem pažljivo uklonite višak masnoće sa gornjeg dela karea, ostavljajući malo masnoće. Okrenite kare na donju stranu i pažljivo provucite nož ispod tanke membrane koja prekriva kosti. Podignite membranu, a zatim je povucite papirnim ubrusom radi boljeg hvata. Oštrim nožem isecite kare na pojedinačne kotlete. Ostavite da se mariniraju 1 do 2 sata, ili preko noći. Kada su spremni za pečenje, zagrejte rernu na 220°C.
Poređajte pojedinačne kotlete u veliki pleh za pečenje, u jednom sloju. Kašikom nanesite marinadu od belog luka i začina na svaki kotlet. Ubacite kotlete u zagrejanu rernu na jačoj temperaturi od 220 stepeni, na 7 do 9 minuta, dok ne porumene i sos ne počne da ključa.
Vratite zatim temperaturu na 220°C. Nastavite da ih pečete još 7 do 10 minuta. Vreme pečenja će zavisiti od toga koliko su kotleti debeli, tanji će se brže peći. Izvadite kotlete iz rerne i ostavite da odstoje oko 10 minuta pre nego servirate. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i jagnjeće kotlete sa ljutikom dinstanom u vermutu.
Pročitajte kako se prave praznični svinjski kotleti
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade