Sastojci:
Za testo:
- 240 ml punomasnog mleka
- 2 kašičice šećera
- 1 kašika suvog aktivnog kvasca
- 1 kašičica morske soli
- 80 g putera, otopljenog
- 1 veliko jaje
- 700 g brašna
Za fil od sira:
- 6 velikih jaja, tvrdo kuvanih i iseckanih na kockice
- 80 g majoneza
- 24 g rendanog mocarela sira
- 3 mlada luka, iseckana
- 2 kašike svežeg seckanog peršuna
- 60 g sveže seckane mirođije
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- 2 kašičice morske soli
- mleveni crni biber, po ukusu
- 1 veliko jaje
- 600 g švapskog sira
Recept za piroške sa sirom i mladim lukom:
Kako biste napravili piroške prvo napravite testo. Zagrejte mleko pa ga sipajte u veliku posudu. Umešajte šećer, a zatim pospite kvasac preko vrha. Ostavite kvasac da naraste oko 5 minuta, dok ne postane penast. Zatim dodajte jaje, otopljeni puter (ohlađen) i so. Mutite dok se jaje dobro ne umuti.
Postepeno počnite da dodajete brašno, prvo muteći, a zatim špahtlom. Kada se formira kugla testa, prebacite je na pobrašnjenu radnu površinu. Nastavite da dodajete brašno dok se ne formira meko, nelepljivo testo. Mesite testo 4 do 6 minuta, dok ne postane glatko i elastično.
Vratite umešano testo u posudu za mešanje i pokrijte posudu čistom krpom. Stavite posudu u topli kutak kuhinje i ostavite testo da naraste dok se ne udvostruči, oko 1 do 1,5 sat. Zatim pripremite fil. Stavite jaja u šerpu sa hladnom vodom. Zagrevajte na šporetu dok voda ne počne da ključa. Začinite solju i podesite vreme pečenja na 10 minuta.
Kada se jaja skuvaju, sklonite ih sa ringle, ocedite ključalu vodu i napunite lonac hladnom vodom i ledom kako bi se jaja brže ohladila. Oljuštite ih kada se ohlade. Isecite ohlađena jaja na kockice, a zatim ih stavite u veliku posudu za mešanje. Zatim dodajte majonez, jaje, mocarela sir i švapski sir. Dodajte svežu mirođiju, peršun, seckani mladi luk, so, biber, beli luk u prahu i crni luk u prahu. Kašikom sve dobro izmešajte, stvarajući ujednačenu smesu.
Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Nožem podelite testo na 12 ili 16 delova. Pokrijte testo krpom, da se ne bi osušilo. Pobrašnjenom oklagijom razvaljajte svaki deo testa u krug prečnika 15 cm. Stavite obilnu količinu fila u sredinu, do 120 g fila. Pažljivo spojite 4 ugla testa na vrhu, a zatim stisnite šavove. Okrenite piroške i nežno ih utapkajte da biste oblikovali kvadrate. Stavite ih na pleh posut brašnom.
Ostavite piroške da narastu oko 30 minuta, dok testo ponovo ne postane pahuljasto. Sipajte oko 1,5 cm ulja u duboki tiganj ili šerpu. Zagrejte ulje na srednjoj vatri. Prvo stavite piroške sa šavom nadole i pržite ih nekoliko minuta dok ne porumene sa prve strane. Pažljivo ih okrenite i pržite sa druge strane. Pržite 2 do 3 piroške odjednom i izbegavajte pretrpavanje tiganja. Izvadite pržene piroške na rešetku da se ohlade. Stavite nekoliko papirnih ubrusa ispod rešetke da biste upili višak ulja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i piroške sa kačkavaljem i šunkom.
Pročitajte kako se prave najukusnije piroške punjene sirom i šunkom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade