Sastojci:

  • 2,5 kg goveđeg filea, očišćenog
  • 80 ml ulja
  • 2 kašike senfa
  • 1,5 kašika svežeg seckanog ruzmarina
  • 1,5 kašika sveže majčine dušice
  • 6 do 7 čenova belog luka
  • 1 kašičica mlevenog crnog bibera
  • 2 kašike krupne morske soli

Za pečeni krompir:

  • 1,5 kg krompira
  • 60 ml ulja
  • mleveni crni biber, po ukusu
  • 2 kašičice morske soli
  • 1 kašičica sušene majčine dušice
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1 kašičica sušenog belog luka
  • 1 kašičica sušenog crnog luka

Za sos od bibera:

  • 1 do 2 kašike mešanog bibera
  • 2 kašike putera
  • 1 kašika brašna
  • 360 ml goveđeg bujona
  • 60 ml konjaka
  • 1 grančica sveže majčine dušice
  • 1 grančica svežeg ruzmarina
  • 120 ml pavlake za kuvanje
Pripremite sos od bibera.

Stavite zrna bibera u avan i tučkom ih zgnječite. Zagrejte tiganj na srednjoj vatri i dodajte puter. Kada se otopi, umutite brašno i pržite smesu 3 do 4 minuta, dok ne porumeni. Postepeno sipajte goveđi bujon, mešajući žicom. Sipajte konjak i dodajte mleveni biber, majčinu dušicu i ruzmarin. Smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta, dok se čorba ne zgusne. Izvadite grančice majčine dušice i ruzmarina, pa sipajte pavlaku. Kuvajte samo nekoliko minuta dok sos ne počne da krčka, a zatim ga sklonite i držite poklopljenog.

Recept za goveđi file sa sosom od bibera i krompirom:

kako biste pripremili govedinu, počnite tako što ćete zagrejati rernu na 240°C. Možete koristiti pleh za pečenje sa rešetkom. Goveđi file treba da bude podignut iznad dna pleha kako bi se osiguralo ravnomerno pečenje. Obložite pleh za pečenje folijom. Izvadite goveđi file iz pakovanja i osušite ga papirnim ubrusima. Koristite oštar, nož da pažljivo odsečete srebrnu kožicu i velike, tvrde komade masti.
Uvucite kraći repni kraj filea ispod glavnog dela filea, stvarajući trupac jednake veličine. Zatim uvežite file kanapom. Počevši od jednog kraja, čvrsto ga zavežite oko mesa, praveći čvor na vrhu.

Obmotajte kanap oko ruke, zatim provucite omču ispod i oko filea, zatežući kanap u čvor na vrhu. Ponovite ovaj postupak ponovo, čvrsto vezujući meso u uredan štap, tako da pravite razmak između kanapa od oko 1,5 do 2,5 cm. Nakon toga pripremite premaz za meso. U maloj posudi pomešajte ulje, senf, majčinu dušicu, ruzmarin, so i biber. Vrlo sitno narendajte beli luk. Umutite sve zajedno dok smesa ne postane ujednačena.

Stavite pripremljen goveđi file na pripremljenu tepsiju/rešetku za pečenje. Koristeći četkicu, nanesite namaz po celom fileu. Pecite biftek nepokriven na 240°C. Vreme pečenja zavisiće od veličine filea. Manji bifteci će se peći otprilike 30 minuta, a veći će se peći oko 45 minuta. Izvadite biftek iz rerne i ostavite ga da odstoji oko 30 minuta pre sečenja i serviranja.

Pripremite zatim krompir. Obložite veliki pleh za pečenje folijom za pečenje. Oljuštite krompir, isecite ga na male komade od 2,5 cm i stavite u tiganj. Prelijte krompir uljem, začinite solju, biberom, sušenom majčinom dušicom, dimljenom paprikom, sušenim belim lukom i sušenim crnim lukom. Promešajte , pa čvrsto pokrijte krompir folijom za pečenje. Pecite ga pokrivenog na 240°C 20 minuta. Skinite foliju i nastavite da pečete dok krompir ne porumeni sa svih strana, još oko 20 minuta. Servirajte sve zajedno sa sosom od bibera i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i govedinu koja se topi u ustima.

Pročitajte kako se prave prženi zalogaji govedine sa hrskavim krompirićima

BONUS VIDEO

Lazanje u jednoj posudi Izvor: Lazanje u jednoj posudi

StvarUkusa