Sastojci:

  • 6 srednjih paprika babura
  • 2 kašike maslinovog ulja, podeljeno
  • 450 g mlevenog pilećeg mesa
  • 2 kašičice mešavine suvih začina
  • ½ kašičice soli
  • 360 g zrna kukuruza
  • 240 g crvenog luka
  • 425 g crnog pasulja iz konzerve, ispranog
  • 225 g prethodno skuvanog braon pirinča
  • 240 g rendanog kačkavalja, podeljeno
  • 180 g krupno seckanih svežih listova peršuna
Zašto je korisno da jedete paprike?

Paprike su bogate vitaminima A i C, kao i fitonutrijentima i vlaknima. Imaju antioksidativna svojstva i jačaju imunitet. Pored toga su izvor gvožđa, kalcijuma, folata, kalijuma, vitamina E, K i B6.

Recept za paprike punjene piletinom i povrćem:

Kako biste pripremili paprike, prvo zagrejte rernu na 190°C. Lagano premažite posudu za pečenje dimenzija 18 x 28 cm uljem. Presecite paprike na pola i očistite ih, isecite vrh svake paprike i iseckajte. Okrenite ih isečenom stranom na pleh. Pecite dok malo ne omekšaju, oko 10 minuta.

U međuvremenu, zagrejte 1 kašiku ulja u velikom tiganju na jakoj vatri. Dodajte piletinu, začine i so, i pržite, često mešajući da se piletina izmrvi, dok blago ne porumeni, oko 8 minuta. Prebacite u posudu.

Vratite tiganj na jaku vatru (ne brišite ga), pa dodajte preostalu 1 kašiku ulja. Dodajte kukuruz, luk i iseckane vrhove paprika, pa pržite, često mešajući, dok povrće ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte povrće u smesu sa piletinom. Dodajte pasulj, pirinač, 120 g sira i polovinu peršuna, pa promešajte da se sjedini.

Okrenite paprike presečenom stranom nagore. Ravnomerno rasporedite smesu sa piletinom među paprikama, lagano ih pritiskajući. Pospite preostalim kačkavaljem.

Pecite dok paprike ne omekšaju, oko 20 minuta. Pospite preostalim peršunom, serivrajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i zapečene paprike punjene mesom.

Pročitajte omiljeni srpski recept za papriku u pavlaci

BONUS VIDEO

Kako se najlakše seče paprika Izvor: Kako se najlakše seče paprika

StvarUkusa