Paprike punjene kuskusom i povrćem su ne samo ukusne, nego i izgledaju lepo kada se serviraju. Bogate su različitim ukusima i lagane. Ako volite paprike možda ćete želeti da napravite i salatu od prženih paprika i feta sira. Evo i kako da ih napravite sa kuskusom i povrćem.
Sastojci:
- 6 velikih crvenih, žutih i narandžastih paprika
- 800 g pečenog paradajza
- 130 g kuskusa
- 2 kašičice origana
- So i biber po ukusu
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 luk, iseckan
- 1 tikvica, sitno iseckana
- 6 čenova belog luka, sitno iseckanih
- 380 g bebi spanaća
- 1/4 kašičice pahuljica ljute papričice
- 200 g feta sira, oceđenog i izmrvljenog
- 60 g seckanog svežeg bosiljka
Recept za paprike punjene kuskusom i povrćem:
Zagrejte rernu na 190 speni. Odsecite same vrhove paprike i očistite ih. Ocedite paradajz, sačuvajte sok i ostavite paradajz na stranu. U sok od paradajza umešajte kuskus, origano, so i biber i ostavite po strani dok pripremate fil. Zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Umešajte luk, tikvice, polovinu belog luka i 1/2 kašičice soli i kuvajte, često mešajući, dok povrće ne omekša, oko 3 minuta. Pojačajte vatru na najjače, umešajte mešavinu kuskusa i krčkajte često mešajući, dok kus-kus ne bude samo al dente i tečnost ne počne da se zgušnjava, oko 5 minuta. Umešajte bebi spanać i nastavite da dinstate, podešavajući temperaturu ako je potrebno, dok listovi ne postanu svetlo zeleni i usahnu, oko 30 sekundi. Ostavite fil sa strane da se malo ohladi.
Da biste napravili sos, pomešajte preostali beli luk i maslinovo ulje, dodajte pahuljice ljute paprike i promešajte da se sjedine. Stavite lonac na srednje jaku vatru i pržite, prvo povremeno mešajući, a zatim sve češće kako ulje počne da cvrči, da biste sprečili da beli luk zagori, 2 do 3 minuta. Umešajte oceđeni paradajz , vodu, so i biber i dinstajte, često mešajući, dok smesa ne počne da se spaja i zgušnjava, oko 3 minuta. Uklonite sa vatre i sipajte u vatrostalnu posudu.
Umešajte feta sir i bosiljak u fil od kuskusa. Napunite papriku filom i ugnezdite je u sos u vatrostalnoj, pa ponovite sa preostalim paprikama, prislonite ih jednu na drugu radi stabilnosti tokom pečenja. Pokrijte vatrostalnu posudu i pecite dok paprike ne omekšaju, 45 do 60 minuta. Ostavite da odstoji najmanje 15 minuta pre serviranja.
Pročitajte kako da napravite paprike punjene kupusom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan