Paprike punjene kuskusom i povrćem su ne samo ukusne, nego i izgledaju lepo kada se serviraju. Bogate su različitim ukusima i lagane. Ako volite paprike možda ćete želeti da napravite i salatu od prženih paprika i feta sira. Evo i kako da ih napravite sa kuskusom i povrćem.

Sastojci:

  • 6 velikih crvenih, žutih i narandžastih paprika
  • 800 g pečenog paradajza
  • 130 g kuskusa
  • 2 kašičice origana
  • So i biber po ukusu
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 luk, iseckan
  • 1 tikvica, sitno iseckana
  • 6 čenova belog luka, sitno iseckanih
  • 380 g bebi spanaća
  • 1/4 kašičice pahuljica ljute papričice
  • 200 g feta sira, oceđenog i izmrvljenog
  • 60 g seckanog svežeg bosiljka

Recept za paprike punjene kuskusom i povrćem:

Zagrejte rernu na 190 speni. Odsecite same vrhove paprike i očistite ih. Ocedite paradajz, sačuvajte sok i ostavite paradajz na stranu. U sok od paradajza umešajte kuskus, origano, so i biber i ostavite po strani dok pripremate fil. Zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Umešajte luk, tikvice, polovinu belog luka i 1/2 kašičice soli i kuvajte, često mešajući, dok povrće ne omekša, oko 3 minuta. Pojačajte vatru na najjače, umešajte mešavinu kuskusa i krčkajte često mešajući, dok kus-kus ne bude samo al dente i tečnost ne počne da se zgušnjava, oko 5 minuta. Umešajte bebi spanać i nastavite da dinstate, podešavajući temperaturu ako je potrebno, dok listovi ne postanu svetlo zeleni i usahnu, oko 30 sekundi. Ostavite fil sa strane da se malo ohladi.

Da biste napravili sos, pomešajte preostali beli luk i maslinovo ulje, dodajte pahuljice ljute paprike i promešajte da se sjedine. Stavite lonac na srednje jaku vatru i pržite, prvo povremeno mešajući, a zatim sve češće kako ulje počne da cvrči, da biste sprečili da beli luk zagori, 2 do 3 minuta. Umešajte oceđeni paradajz , vodu, so i biber i dinstajte, često mešajući, dok smesa ne počne da se spaja i zgušnjava, oko 3 minuta. Uklonite sa vatre i sipajte u vatrostalnu posudu.

Umešajte feta sir i bosiljak u fil od kuskusa. Napunite papriku filom i ugnezdite je u sos u vatrostalnoj, pa ponovite sa preostalim paprikama, prislonite ih jednu na drugu radi stabilnosti tokom pečenja. Pokrijte vatrostalnu posudu i pecite dok paprike ne omekšaju, 45 do 60 minuta. Ostavite da odstoji najmanje 15 minuta pre serviranja.

Pročitajte kako da napravite paprike punjene kupusom

BONUS VIDEO

TRIK ZA BRZINSKE PUNJENE PAPRIKE: Ovakve nikada niste probali! SVAKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA Kurir televizija

StvarUkusa/L.S.