Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1,5 kašičica soli
  • 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
  • 1,5 kašičica sušenog origana
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 60 ml soka od jednog limuna
  • 1 veliki limun
  • 60 ml pilećeg bujona

Za serviranje:

  • dodatne kriške limuna
  • svež origano ili peršun za ukrašavanje
Zašto je korisno da jedete origano?

Origano je aromatična biljka, vrlo zastupljena u kulinarstvu. Prirodni je izvor proteina, posebno kada se uzima u sušenom obliku. Ima malo ugljenih hidrata, a sadrži vitamine A, E, K i C. Takođe je bogat mineralima poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma.

Recept za pekarski krompir na grčki način:

Kako biste napravili krompir na ovaj način, prvo zagrejte rernu na 160°C. Operite krompir i osušite ga. Presecite ga na pola po dužini, a zatim na kriške širine 2,5 cm.

Rasporedite isečeni krompir po posudi za pečenje dimenzija 23 x 33 cm. Dodajte preostale sastojke u posudu za pečenje i promešajte tako da krompir bude ravnomerno prekriven. Ravnomerno rasporedite krompir po posudi.

Pecite dok krompir ne omekša u sredini i ne postane blago hrskav po ivicama, mešajući ga svakih 30 minuta. Ovo bi trebalo da traje oko 1 sat i 15 minuta do 1 sat i 30 minuta ukupno. Servirajte dodatnim kriškama limuna i svežim začinskim biljem. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i zapečene hrskave krompiriće sa parmezanom.

Pročitajte kako se pravi domaći čips od krompira

BONUS VIDEO

Recept za pržene krokete od krompira sa sirom Izvor: Recept za pržene krokete od krompira sa sirom

StvarUkusa