Karanfilić je pre svega poznat kao začin koji koristimo kako bismo raznim slatkim ili slanim jelima i kuvanom vinu dali posebnu aromu. Međutim, mnogi ne znaju za lekovitu stranu omiljenog mirisnog začina. Za nju je zaslužan eugenol, glavna aktivna komponenta karanfilića, koji ima analgetička svojstva, blokira određene receptore boli i deluje unutar nekoliko minuta od korišćenja.
Pročitajte i Karanfilić – začin koji leči
Najveća koncentracija eugenola nalazi se u eteričnom ulju karanfilića koje se može kupiti u biljnim prodavnicama. U alternativnoj medicini praktikuje se uklanjanje glavobolje upravo uz pomoć eteričnog ulja karanfilića - jednu kap ulja stavite na svaku slepoočnicu i zatim ga umasirajte kružnim pokretima uz lagani pritisak.
Ako imate problema sa osetljivom kožom lica, pre upotrebe eteričnog ulja savetujte se sa svojim lekarom opšte prakse kako ne biste uzrokovali iritaciju kože.
Pročitajte i Prirodni lek za mršavljenje i regulisanje nivoa šećera u krvi
Osim što pomaže kod glavobolje, ovaj začin takođe efikasno ublažava i zubobolju.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zadovoljna
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno