Karanfilić je pre svega poznat kao začin koji koristimo kako bismo raznim slatkim ili slanim jelima i kuvanom vinu dali posebnu aromu. Međutim, mnogi ne znaju za lekovitu stranu omiljenog mirisnog začina. Za nju je zaslužan eugenol, glavna aktivna komponenta karanfilića, koji ima analgetička svojstva, blokira određene receptore boli i deluje unutar nekoliko minuta od korišćenja.
Pročitajte i Karanfilić – začin koji leči
Najveća koncentracija eugenola nalazi se u eteričnom ulju karanfilića koje se može kupiti u biljnim prodavnicama. U alternativnoj medicini praktikuje se uklanjanje glavobolje upravo uz pomoć eteričnog ulja karanfilića - jednu kap ulja stavite na svaku slepoočnicu i zatim ga umasirajte kružnim pokretima uz lagani pritisak.
Ako imate problema sa osetljivom kožom lica, pre upotrebe eteričnog ulja savetujte se sa svojim lekarom opšte prakse kako ne biste uzrokovali iritaciju kože.
Pročitajte i Prirodni lek za mršavljenje i regulisanje nivoa šećera u krvi
Osim što pomaže kod glavobolje, ovaj začin takođe efikasno ublažava i zubobolju.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Zadovoljna
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus