Vitamin B
Vitamini B grupe se nalaze u proteinima kao što su riba, živina i mlečni proizvodi, ali i u lisnatom povrću i pasulju. Oni pomažu u stvaranju crvenih krvnih ćelija i pretvaranju hrane u energiju. Vitamini B grupe su topivi u vodi i treba da budu deo svakodnevne ishrane. S obzirom da učestvuju u razgradnji proteina, ugljenih hidrata i masti, neophodni su za pravilan rad probave.
Vitamin B1 – poznat kao tiamin, važan je u metabolizmu ugljenih hidrata i regulisanju apetita. Najviše ga ima u celovitim žitaricama, mahunarkama i svinjetini.
Pogledajte i Lekoviti indijski napitak za bolju probavu
Vitamin B3 – poznat kao niacin, važan je za mnoge funkcije probavnog sistema, uključujući metabolizam ugljenih hidrata, masti i alkohola. Nedostatak niacina može dovesti do bolesti poznate kao pelagra. Niacin se može naći u gljivama, lisnatom zelenom povrću, ribi i mesu.
Vitamin B6 – poznat kao piridoksin, pomaže probavnom sistemu u razgradnji proteina. Možemo ga naći u mesu, ribi, jajima, mleku, spanaću, krompiru.
Vitamin B7 – poznat kao biotin, pomaže probavnom sistemu u proizvodnji holesterola i razgradnji proteina, ugljenih hidrata i masnih kiselina. Namirnice koje sadrže vitamin B7 su karfiol, šargarepa, gljive, sir i banane.
Vitamin B12 – poznat kao kobalamin, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih ćelija, štiti srce i živčani sistem, a neka istraživanja pokazuju da pomaže u borbi protiv raka debelog creva i prevenciji hronove bolesti. Ima važnu ulogu u procesu pretvaranja ugljenih hidrata u glukozu. Može se naći u namirnicama životinjskog porekla kao što su meso, riba, mleko i jaja.
Vitamin C
Vitamin C mnogi ljudi vežu za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlada, ali ovaj vitamin ne služi samo tome. On pomaže u probavi i apsorpciji gvožđa. Vitamin C pomaže telu da proizvede dovoljno kolagena za održavanje tkiva probavnog trakta. Možemo ga naći u agrumima, crvenoj paprici, crnoj ribizli, kiviju, kelju, brokoliju, kupusu, šipku, spanaću.
Pogledajte i Domaći recepti koji će vam "prodrmati" probavu u roku od 15 minuta
Vitamin D
Vitamin D pomaže telu da apsorbuje kalcijum i igra ključnu ulogu u funkcionisanju živca, mišića i imunološkog sistema. Studija iz 2015.godine navodi da su zdrave količine vitamina D povezane sa smanjenim rizikom od raka debelog creva.
Postoje tri načina na koje možemo dobiti vitamin D:
- Putem izlaganja suncu
- Pomoću dodataka ishrani
- Putem hrane (riba, žumance, mlečni proizvodi)
Izvor: kiwi.hr
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Osvežavajuća salata sa crvenim kupusom, jabukama i šargarepom
Gusta čorba sa piletinom i njokama
Pržena svinjetina, koja uz 1 trik postaje meka poput putera