Sok od cvekle je bogat hranjivim stvarima i ima mnoge zdravstvene prednosti. Dobar je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i jača telo. Bogat je gvožđem, što znači da može da pomogne u sprečavanju slabokrvnosti (anemije) i niske razmere hemoglobina. Takođe, pomaže telu u apsorpciji gvođža, što omogućuje dobru cirkulaciju krvi.

Cvekla utiče na probavu i metabolizam. Pomaže telu da svari hranu, posebno onu masnu. Osim toga, sadrži vlakna, što dodatno olakšava probavu. Antioksidansi i fenolni spojevi se u velikim količinama nalaze u cvekli. Oni pomažu u uklanjanju slobodnih radikala iz tela što sprečava prerano starenje. Sok od cvekle je vrlo delotvoran kod detoksikacije jetre. To je pre svega zbog metionina i glicin betaina koje cvekla sadrži.

PROČITAJTE JOŠ:  7 odličnih razloga da pijete sok od cvekle

Oni koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, a žele da pomognu sebi na prirodan način, imaju na raspolaganju i ovu zdravu namirnicu. Cvekla može pomoći u sprečavanju bolesti srca, srčanih udara i drugih kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja su pokazala da nitrati iz cvekle pomažu u snižavanju krvnog pritiska i na taj način zaustavljaju hipertenziju, odnosno visoki krvni pritisak.

Sok od cvekle:

2 cvekle

3 šargarepe

1 jabuka

sok od 1 narandže

Sve sastojke ubacite u blender i odmah popijte.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Kiwi